zaterdag 7 maart 2015

Ard, Beppie en de rest.

Wat een genot om buiten bezig te zijn, vooral als de bewolking wegtrekt en de zon doorbreekt. De krokussen vouwen de bloemblaadjes open en de eerste bijen komen op de nektar af. Nieuwe aanwinst Crocus chrysanthus 'Ard Schenk' staat te stralen in de border, witter dan wit met een geelgroen hartje. In het najaar ga ik er nog meer van in de grond stoppen, zodat de hele rand van de border ermee gevuld is. Niet alleen de eerste bijen komen op de bloemen af, de slakken hebben in het voorjaar ook honger! Dan toch maar een beetje slakkenkorrels strooien...
Crocus 'Ard Schenk'
Waar ik vooral mee bezig ben in Hof van Jaantje, is wieden, knippen en snoeien. Afgelopen week o.a. het kruidenstrookje aangepakt. De salieplanten waren uitgegroeid tot flinke bossen, daar moest de schaar in. Alle takken eraf geknipt en nu staan er alleen nog wat stompjes maar als je goed kijkt, zie je al knopjes waar de nieuwe takken uit gaan groeien. Andere houtige vaste planten, zoals lavendel, kan je ook het best helemaal kort knippen anders worden het slappe, warrige bossen. Bij één van de salieplanten waren takken die de grond raakten gaan wortelen. Die laat ik nog even zo zitten tot ze stevig genoeg zijn om af te knippen en op te potten, nieuwe planten! 

Salie, voor en na de knipbeurt. Rechtsonder de gewortelde takken


Om even bij de kruiden te blijven, de Marokkaanse munt, waar je zulke lekker thee van maakt, moest ook aangepakt worden. Alle muntplanten zijn enorme woekeraars en nemen binnen de kortste keren je hele tuin in beslag. Daarom heb ik de munt in een pot geplant en die was nu helemaal vol gegroeid. De lange kruipende wortels eraf geknipt en een klein deel weer in de pot terug geplant met wat nieuwe aarde. En stukjes wortel, waarop al bladscheuten te zien waren, in een andere pot geplant, deze ingegraven in het kruidentuintje. De rand een paar centimeter boven de aarde uit laten steken zodat de munt niet de tuin in kan kruipen. Goed water geven en bemoedigend toespreken, groeien maar! Over een poosje weer lekker verse muntthee. 

Een pot vol munt. Rechtsonder: stekjes in een pot ingegraven in de kruidentuin.

Nog een klusje wat je in het voorjaar kunt doen, als de planten nog een beetje in rust zijn, is verjongen en verplanten. Dat deed ik met Hemerocallis 'Beppie', een daglelie die nu een paar jaar bij mij in de tuin staat. Het hart van de plant was kaal geworden maar aan de randen zat mooi jong groen. Met de spitriek eerst de pol rondom los gestoken, voorzichtig voor de narcissen en tulpen die er omheen staan! Dan met een spa de plant in stukken gestoken. Het hart belandde in de groene bak en toen hield ik nog vier gezonde stukken plant over. Eén terug op de plaats waar de oude plant stond en de andere drie kregen een nieuw plekje in de tuin.  




Beppie is aan een verjongingskuur toe...
Foto hieronder: de Hemerocallis in stukken verdeeld met de spa. De buitenste delen krijgen een nieuw plekje in de tuin. Het middelste, oude deel gaat in de kliko. 



Mooie ontdekking tijdens het wieden in de kruidentuin: een mollenschedel. Een van de katten had het beestje in het najaar gevangen en ik had het onder de salie weggemoffeld. Daar is het velletje verteerd en zo komt er een mooi, schoon schedeltje tevoorschijn. 


Gedekte tafel voor het echtpaar merel, heeft u gereserveerd? Meneer merel kijkt of de kust veilig is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik vind het leuk te weten wat je van mijn blog vindt, schrijf gerust een berichtje.