zondag 3 november 2019

Bijtanken in het vogelvoederstation

Sinds kort staat er een bijzondere 'boom' in de Hof van Jaantje: een metalen paal met aan de bovenkant gekrulde 'takken'. Het heeft ook wel iets weg van een ouderwetse straatlantaarn. Het is een vogelvoederstation, een 'all-you-can-eat' voor de tuinvogel, 24/7 geopend. En reken maar dat de vogels de weg hebben gevonden naar dit restaurant. Er hangen nu twee silo's aan; een met gemengde zaden en een met pinda's. In het midden een vetbolletje. Aan de paal zit ook een bakje water. Mezen en mussen vliegen af en aan voor een snelle hap. Ook spreeuwen proberen een graantje mee te pikken. Met de silo's kunnen ze niets, maar met wat moeite kunnen ze van de vetbol pikken. En verder eten ze de zaadjes op die op de grond zijn gevallen - net als de tortelduifjes, die pikken ook zo hun graantje mee. Er landde ook nog even een kauw bovenop de paal, die keek het eens aan en besloot toen dat dat allemaal toch wat te ingewikkeld was om aan eten te komen. Als de zonnebloemen over een poosje 'op' zijn, ga ik aan de paal nog een silo met zonnebloempitten hangen. De zonnebloemen bij het hek worden druk bezocht door puttertjes (distelvinken) en meesjes. Zelfs een bonte specht kwam even aanvliegen, pikte een paar zonnebloempitten en vloog weer weg. Merels zien we ook, die eten de bessen van de prunus. 
Koolmees op de pindasilo. Erachter een vetbolletje, deze zit in een speciale houder want het gebeurt helaas dat mezenpootjes verstrikt raken in de vetbolnetjes. 
Koolmees op de uitkijk, kan ik veilig gaan eten? 
Gezellig met z'n tweeën uit eten...
Pimpelmeesje met zaadje in de snavel.
Musje snoept van de vetbol
Mees en spreeuw op het mandje. Hier kan ook nog voer op gelegd worden, fruit of meelwormen bijvoorbeeld. 
Onderaan de paal wordt het eetfestijn voortgezet. Spreeuw denkt: gooi nog eens wat naar beneden!
Puttertje op de zonnebloemen. 
Op de website van de vogelbescherming is veel te lezen over het voeren van vogels:vogelbescherming - vogels voeren

2 opmerkingen:

  1. Hoi Arina, wat een gezellige blog en prachtig vogelvoederstation met zoveel haakjes om van alles aan te hangen. Waar kun je dit voederstation vinden?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo, bedankt voor het compliment! Het paalsysteem heb ik aangeschaft bij Vivera: https://www.vivara.nl/voedersystemen/ophang-paalsystemen
    Groetjes, Arina

    BeantwoordenVerwijderen

Ik vind het leuk te weten wat je van mijn blog vindt, schrijf gerust een berichtje.