zaterdag 21 februari 2015

Het eerste ei


Net even de tuin in geweest; afgerot paaltje vervangen, appelboompjes gesnoeid. Nu even opwarmen met een glas thee want het is nog best koud. Ik kan nu ook niet zo heel veel doen in de tuin doordat het gisteren de hele dag regende, de grond is kleddernat. Maar afgelopen week hadden we een paar prachtige, zonnige dagen en kon ik lekker wat doen. Dan lijkt het wel voorjaar, maar het is natuurlijk nog dik een maand winter, wie weet wat er nog allemaal boven ons hoofd hangt aan winterse buien. Maar toch, de kippen hebben de eerste eieren alweer gelegd, de krokussen en sneeuwklokjes bloeien en de eerste bij is ook gesignaleerd. We hebben genoten van de zon op ons overdekte terrasje, de kussens met nieuwe hoesjes zijn in gebruik genomen. 


Het eerste ei

Ha! De lente is in aantocht.
De kippen stoppen als de dagen korter worden met het leggen van eieren, er is dan te weinig daglicht om een ei te 'produceren'. En toch liggen er 's winters eieren in de winkel?! Ja, de kippenhouder verlengt de dagen door het licht aan te laten in het kippenhok. Als de kippen 10 uur licht hebben op een dag, zullen ze ook in de winter eieren blijven leggen, al met al leggen ze wel minder dan 's zomers. Mijn dames mogen het in de winter rustig aan doen, het licht gaat niet aan in het hok, hebben ze even een legpauze. Des te leuker is het om op een dag het eerste ei te vinden. 


knippen, knakken en de kantjes ervan aflopen

De zaaddozen van de teunisbloem vormen ook weer mooie bloemen
De uitgebloeide bloemstengels die in herfst en winter de tuin sierden, worden nu in stukjes geknipt of gewoon met de handen geknakt. De stengelstukjes blijven in de borders liggen, ze kunnen daar langzaam verteren en zorgen zo voor voeding voor plant en dier en voor bescherming van het jonge groen. De gedroogde bloemaren waar nog veel zaad in zit, bijvoorbeeld van teunisbloem en vingerhoedskruid, knip ik voorzichtig af en stop ik in de groene bak. Anders ben ik over een poosje alleen maar jonge planten aan het wieden. 


Ook wel weer een beetje jammer om de boel af te knippen, de zon scheen weer zo mooi door de teunisbloem-staken...eerst even een paar foto's maken en dan de schaar erin! Langzaam wordt het dus kaal in Hof van Jaantje maar zo kunnen we het kleine bollengrut weer beter zien bloeien. Met de kantensteker alle grasranden afgestoken langs paden en borders, letterlijk de kantjes er van aflopen dus. Nu deze afgestoken randen nog weghalen, op de knietjes met het krabbertje gaat dat het best, ondertussen een beetje wieden aan de rand van de border. De graspollen, waar aardig wat grond aan blijft hangen, gooi ik in de kippenren. De dames zijn er weer bij mee, pikken eerst naar beestjes in de kluit en eten daarna het groen op. 

uitje 


Links en rechts bloeit de toverhazelaar

(Ik blijf maar doorschrijven want nu hagelt het...)
Het is er deze week dan eindelijk van gekomen om het arboretum in Kalmthout te bezoeken. 
Een arboretum is een bomenverzameling, en bomen zijn in de winter kaal dus wat moet je daar dan in februari zoeken? Nou, in Kalmthout hebben ze de grootste verzameling toverhazelaars (Hamamelis) van Europa staan en die bloeien nu! Prachtig om te zien, gekleurde franjes aan kale takken in tinten lichtgeel tot diep roestbruin. En ze geuren ook nog eens heerlijk. We genoten van de wandeling door dit prachtige bomenpark waar ook Helleborus en sneeuwklokjes bloeiden. 


Komt er zo'n prachtige toverhazelaar in Hof van Jaantje? Nee, want op de kleigrond heeft deze struik het niet echt naar zijn zin en ze zijn te duur om het er maar op te wagen. (lees hier meer over de toverhazelaar) De zon komt weer een beetje door, maar ik denk niet dat het vandaag nog wat wordt in de tuin. Alles is net weer kleddernat geregend en het zal de laatste bui niet zijn voor vandaag. 


Deze rode soort vonden we erg mooi




1 opmerking:

  1. Het is weer 'n mooi verhaal, kleurig ook. Goed om te lezen dat je Hof je lekker bezig houdt. Leuke indeling van wat je zoal aan het doen bent. De Lente is al enigszins aan het naderen, als ik het zo lees.
    'k Wens je 'n mooie werkweek toe, zowel in je hof als op je werk.

    Groetjes van Lenie

    BeantwoordenVerwijderen

Ik vind het leuk te weten wat je van mijn blog vindt, schrijf gerust een berichtje.