woensdag 21 december 2016

De kleurige, geurige dagen voor Kerst.

De kerstkaarten zijn de deur uit, de boodschappen zijn in huis. Nog twee dagen werken en dan.....kerstvakantie! Genieten van het huis in kerstsfeer, gezelligheid met familie en vooral, rust. De donkere dagen voor kerst worden overal versierd met lichtjes, ballen en slingers in allerlei kleuren van de regenboog. Geen idee wat de trend dit jaar is, moet de boom goud, grijs of glitter? Ik doe gewoon wat ik zelf leuk vind, zonder boom. 
De nepgroenslinger hangt weer op zijn plek met de witte-roos-lichtjes er in. Er onder een bundel kersentakken waar wit papieren sterren en kraanvogels aan hangen, ze zweven zachtjes heen en weer. Daar weer onder een kerststuk met heerlijk geurend groen van de Nobilisspar - de 'kerstboom' met zijn mooie, dikke, grijsgroene naalden - en de eucalyptus geurt ook heerlijk. Oudroze rozen, jammer genoeg zonder geur, maar over een poosje zullen de hyacinten bloeien en die ruiken ook heerlijk. 



De tuin ligt er wat verloren bij nu alles zich binnenshuis afspeelt. Vandaag een rondje gedaan met het fototoestel en de hof met aandacht bekeken. Er is nog heel wat kleur en geur te vinden:

Een bloemhoofd van de Chinese bieslook hangt tussen de tijm. De zaadjes van deze bieslook kunnen als kiemgroente worden gekweekt en gegeten. Tijm vind ik heerlijk ruiken en smaakt prima in allerlei gerechten, pasta, gebakken aardappelen, rijst...
Dit is een geelbladige marjoraan (wordt ook marjolein of oregano genoemd), mooie kleur, fijne smaak. (Origanum vulgare 'Thumbles Variety') Kunnen we ook nog van plukken voor het kerstdiner. 
Bijna in bloei, deze winterbloeiende sneeuwbalsoort: Viburnum 'Bodnantense Dawn'. De bloemen geuren heerlijk zoet. 
En ja, de kerstroos bloeit ook. Met roze blosjes op haar wangen.
Nog meer roze, het blad van Ajuga reptans 'Burgundy Glow'. Je ziet, de bodem hoeft echt niet saai grijs en grauw te zijn met deze vrolijke kruiper. 
Ook dicht bij de grond: het zwarte 'grasje' (Ophiopogon planiscapus 'Niger') en zilvergroene gevlekte dovenetel (Lamium maculatum 'Beacon Silver'). Ik plantte ze bij elkaar omdat het zo'n mooi contrast geeft van kleuren - bijna zwart/wit - en vormen.  
Ook een leuk kruipertje is dit stekelnootje (Acaena microphylla 'Kupferteppich') , je ziet wel hoe hij aan zijn naam komt. 
Wintergroen van de tongvaren (Asplenium scolopendrium) met zijn tijgerstrepen van sporen. 
Stel je voor: je wordt op een ochtend wakker en kijkt uit het raam en ziet dat al deze kleuren en geuren verstopt liggen onder een dikke, witte deken van sneeuw.....😊


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik vind het leuk te weten wat je van mijn blog vindt, schrijf gerust een berichtje.