zondag 22 oktober 2017

Vakken vullen in de tuin



Hokjes, vakjes, we stoppen iedereen in hokjes vakjes, als ze anders zijn dan wijhijhij....
Tsja, ik had weer eens een liedje in mijn hoofd tijdens het tuinieren. Samen met Arie verdeelde ik de nu helemaal lege voortuin in vakken, zoals ik die afgelopen winter had uitgetekend. Met rolmaat, paaltjes en touw kwam het plan tot leven. Daarna naar de kweker, planten halen, ik had toch wel een soort "hoera-eindelijk-jarig-gevoel"; na maanden ploeteren kon nu het leukste deel van de voortuinrenovatie van start gaan, het aanplanten. Twee karren vol planten koos ik uit, dat kon natuurlijk nooit allemaal in de Panda maar na twee ritjes stond alles in de Hof. Nou alles, een deel van de aanplant is nog in bestelling. Dat zijn bladverliezende struiken zoals liguster, berberis, bottelroos maar ook haagbeuk en beuk. Deze kun je vanaf eind oktober in bosjes met zogenaamde kale wortel kopen, dit betekent dat ze niet in een pot met grond zitten. Dit kan natuurlijk alleen als de struiken niet meer groeien - in de herfst dus als deze planten hun blad laten vallen en in winterrust gaan. Heesters met kale wortel, ook wel bosplantsoen genoemd, zijn veel voordeliger in aanschaf. De herfst is een heel goed tijdstip om planten te (ver)planten. De grond is nog warm waardoor de wortels goed kunnen groeien. De planten gaan bovengronds in rust waardoor ze al hun energie in de wortels kunnen stoppen. Het is kouder regent vaker dan in het voorjaar waardoor de planten minder risico lopen op uitdrogen. Wat overigens niet betekent dat je geen water hoeft te geven bij de aanplant! Doe dit altijd, zelfs als er regen is voorspeld. Is de potkluit erg droog, dan kun je deze het beste eerst onderdompelen in een emmer water net zolang tot er geen luchtbellen meer naar boven komen. 

Nu dus eerst de vakken vullen met struiken uit pot. Het ziet er gelijk al heel anders uit. Vanachter glas laat ik je even meekijken - het regent te hard om nu buiten foto's te nemen! Lekker buitje voor de nieuwe aanplant, dat wel. 

Vooraan twee vakken met vaste planten. Daarachter links siergrassen, rechts struikklimop (Hedera Arborescens). Nog een vak naar achter de rode stelen van kornoelje (Cornus alba 'Sibirica'). Linksachter tegen de stoep twee vakken met olijfwilg (Elaeagnus ebbingei 'Compacta'), achter het linkervak staat nog een rijtje klimop. (En dat grijze dotje linksvoor is een vetplant in de vensterbank)
Vanuit de kamer naar rechts gezien, vooraan weer vakken met vaste planten. De wat grotere grijsgroene planten zijn Perovskia's (ook wel reuzenlavendel genoemd). Linksvoor struikklimop daar schuin achter - met de donkere stelen - staat een krentenboompje (Amelanchier lamarckii). Daarachter weer de rode kornoelje en een vak olijfwilg. Rechts van de stok met het gele draad zie je een vak met zegge - een kruipend siergrasje (Carex morrowii variegata 'Icedance'). Dit vak moest eigenlijk ook gevuld worden met struiken maar op zo'n 30 cm onder de grond ligt een betonplaat, diep wortelen is hier dus niet mogelijk. Je komt wat tegen als je gaat spitten...
Detail van de rode kornoelje, gekozen om zijn knalrode takken in herfst en winter. Zoals je ziet is dit ook een bladverliezende heester. Deze kun je ook met kale wortel kopen maar dan zijn ze wel een stuk kleiner. Ik ging in dit geval voor groot - dan staat er gelijk wat. 
De olijfwilg kan tegen een stootje én tegen zoute zeewind. De struik is wintergroen en houdt dus het hele jaar zijn donkergroene, glimmende blad met chique grijze onderkant. Dit is de variëteit 'Compacta', zoals de naam al zegt, groeit deze compacter dan de gewone olijfwilg. Fijn dus als je er een haag, of zoals ik, blokken van wilt aanplanten. 
Krentenboompjes wilde ik ook graag in de voortuin. In het voorjaar sierlijke witte bloemtrosjes, geliefd bij de bijen, daarna rode vruchten (zo groot als een krent) waar de merels dol op zijn en in de herfst kleuren de bladeren prachtig oranje. Veel plezier voor mens en dier. 
Het krentenboompje in bloei. 
Nog zo'n kanjer: struikklimop (Hedera arborescens). Het hele jaar groen en in het najaar deze groengele bloemen die wel wat van een speldenkussentje weg hebben. Je ruikt de zoetzware honinggeur al van verre. De bijen, en (zweef)vliegen zijn er dol op (zie foto bovenaan dit blogbericht). Heel waardevol dus in dit jaargetijde als er niet meer zo heel veel planten in bloei zijn. 
Tot zover even over de struiken die ik heb uitgekozen voor de voortuin. Over de vaste planten die ik heb geplant en de struiken die ik nog ga planten schrijf ik een andere keer. Tijdens het aanplanten merkte ik dat er al heel wat regenwormen naar de voortuin zijn gekropen. Dat was toen ik de tuin leeg maakte wel anders - amper bodemleven te bekennen en weinig voeding voor de planten (vandaar ook dat de heermoes het er zo naar zijn zin had - een indicatorplant voor arme grond). Toen ik de tuin helemaal leeg had, heb ik Vivisol van DCM door de grond gewerkt. Een fijnkorrelig spulletje wat humus toevoegt en bodemleven stimuleert. Twee weken later zie ik al verbetering, meer wormen dus en andere kruipende kriebelbeestjes. Hopelijk smullen de nieuwe planten er ook van. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik vind het leuk te weten wat je van mijn blog vindt, schrijf gerust een berichtje.