zondag 18 maart 2018

Verborgen lente


Narcis in de voorjaarssneeuw.
In the bulb there is a flower,
in the seed an appletree.
In cocoons a hidden promise:
butterflies will soon be free!
In the cold and snow of winter,
there's a spring that waits to be,
unrevealed until its season,
something God alone can see.  

Wat een gure dagen, zelfs met sneeuw. Vorig weekend werden we lekker gemaakt met zo'n veertien graden lenteweer - ik zag zelfs al vlinders fladderen! - maar nu moeten we het doen met een schamele graad of 3 en een ijzige oostenwind. En toch, overal om je heen zie je de belofte van de lente zoals in het lied hierboven beschreven - een Engelse hymne (vertaling onderaan dit bericht). De bollen groeien onverdroten door en ja ze kunnen best tegen de kou. Je hoeft niet bang te zijn dat ze bevriezen want in de bol zit veel zetmeel wat omgezet wordt in suikers, hierdoor ligt het vriespunt lager. Die paar nachtvorstjes kunnen ze dus best aan. De vele regenval van vorige week is een ander verhaal, als bollen lang in water (natte aarde) blijven staan, kunnen ze gaan rotten. Plant bollen dus altijd in goed doorlatende grond - grond waar het regenwater snel in wegzakt - en heb je ze in potten staan, let dan ook op dat het regenwater goed weg kan lopen. 
Droogte is een andere bedreiging voor de bloembol al kan het met zijn voorraad vocht in de bol lang toe. Ze gaan zelfs groeien als ze nog niet geplant zijn, denk maar aan een netje uien waar ineens allemaal groene stengels uit groeien. 

Ook de oude wijfjes beginnen weer te bloeien. (Wordt ook wel  voorjaarsster genoemd. Latijnse naam: Ipheion uniflorum)
Krokus in het gras na de regenbui, paar zonnestralen en hup - de bloem gaat weer open. De eerste bijen zijn gesignaleerd, die maken dankbaar gebruik van deze vroege bloeiers. Voornemen: in het najaar nog meer krokusknolletjes planten. Nog even een kritische noot, ik heb het al eens geschreven; de krokus groeit niet uit een bolletje maar uit een knolletje. (bol of knol) Bij de vertaling van de hymne is dit helaas ook weer mis gegaan...

In de bloembol is de krokus,
in de pit de appelboom.
In de pop huist een belofte:
vlinders fladderen straks rond.
In de koude van de winter,
groeit de lente ondergronds,
nog verborgen tot het uitkomt,
God ziet naar de schepping om.

Zon of regen, warm of koud, mijn Boeddha's blijven lachen. Laten wij dat dan ook maar doen. Britse tuinprogramma-presentator Alan Titchmarsh sloot toen hij Gardeners' World presenteerde de aflevering altijd af met 'Whatever the weather, enjoy your garden! Ofwel: wat voor weer het ook is, geniet van je tuin! 


2 opmerkingen:

  1. Dat viel niet mee dat koude weer! Ik hoop dat het snel lente wordt. De oude wijfjes bloeien nog niet bij mij. Geluksvogel! Groetjes Hetty

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Die oude wijfjes staan bij mij lekker met hun ruggetjes tegen de zijgevel in het zonnetje te stralen.

    BeantwoordenVerwijderen

Ik vind het leuk te weten wat je van mijn blog vindt, schrijf gerust een berichtje.