zondag 24 maart 2019

Terug naar de volkstuin

Schoffelen tussen de uien, 1997
Ik zit met gloeiende wangen dit bericht te schrijven. Van het wijntje bij het eten? Ja, maar ook van twee dagen lekker buiten bezig zijn - in de volkstuin. Sinds 1989 - dertig jaar dus alweer - huren we een lapje grond bij VTV Levenslust. Destijds woonden we in een oud huisje met alleen een binnenplaatsje. Heerlijk was het om dan op de volkstuin bezig te zijn. Ook toen we later verhuisden en een iets grotere achtertuin en een voortuintje hadden, bleven we volkstuinieren. Lekker eigen groenten, fruit en bloemen kweken. Na de verhuizing naar 'Hof van Jaantje', zegden we de huur op, maar, Arie miste het en huurde toch weer een stukje grond, zoals hij zei: "Voor de sociale contacten". 
Nu valt er hier bij ons nieuwe huis nog niets te tuinieren, nieuwe omheining en bestrating zijn besteld en half mei zal er met de uitvoering van het tuinplan gestart worden - ben benieuwd! 
Maar het is inmiddels lente en dan gaat het wel kriebelen - die groene vingers moeten de aarde voelen. Handen in de klei - Jaantje blij! Nou, op de volkstuin ligt nog heel wat werk. 
Je ziet, er is nog heel wat werk te verrichten. Hier kan nog geen kropje sla groeien. 
Heel veel lieveheersbeestjes gezien, die worden ook wakker als de zon schijnt. Je ziet, het kruiskruid (met die gele kwastjes) krijgt al zaadpluisjes. Snel wieden voordat alles uitzaait. 
Pauze!
Na twee middagen hebben we al heel wat vakken schoongemaakt. En zakken vol onkruid. Die brengen we naar de milieustraat. Er zit al teveel zaad tussen om op de composthoop te gooien. Het zaad verteert amper dus de compost zal dan niet goed bruikbaar zijn.
De tuin is verdeeld in vakken waar volgens wisselteelt de groente wordt verbouwd. Ook veel ruimte voor fruitbomen en bessen. 
Onze tuin is met tegelpaadjes in vakken verdeeld, maar elders op het complex zag ik deze mooie vakverdeling met paden van houtsnippers. 
Het schelpenpad langs de tuintjes, overal bloeien de Forsythia's en narcissen - vrolijk al dat geel. 

Deze Forsythia-soort (F. intermedia 'Goldrausch') heeft wat grotere bloemen met ronde bloemblaadjes. 
Nog een foto 'uit de oude doos'. De jongens gingen regelmatig mee naar de tuin. Beetje helpen en spelen - maar vooral dat laatste. Ze leerden in ieder geval dat groente niet in de supermarkt groeit maar buiten in de grond en dat je heel wat werk moet verrichten voordat het op je bord ligt. De een werkt nu in de groenvoorziening en werkt dus bijna dagelijks in tuinen en plantsoenen. De ander heeft nu zelf een huis met tuintje (en kwam gezellig even buurten op de tuin). 
We gaan er de komende week nog een paar keer flink tegenaan totdat de tuin 'schoon' is. En dan kan er begonnen worden met zaaien en planten. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik vind het leuk te weten wat je van mijn blog vindt, schrijf gerust een berichtje.