donderdag 27 februari 2014

Voorjaarsschoonmaak

Zoek het koolmeesje in de pruimenboom. 
Vanuit huis konden we zien dat de koolmeesjes regelmatig even door het gat van het nestkastje naar binnen gluurden, is de boel al in orde voor een nieuw nestje? Niet dus. Hoog tijd om in actie te komen, volgens deskundigen (Vogelbescherming Nederland) moet je het nestkastje in oktober/november schoonmaken. 
O ehm... beter laat dan nooit. Gewapend met kruisschroevendraaier de ladder op en het huisje van de muur los maken. Er zat een onaangename maar toch ook mooie verrassing in het nest: een vogelskeletje en twee eitjes, heel. Dat gooi je ook niet zomaar in de kliko, ik niet tenminste. Het nestje voorzichtig opgepakt en in een oude klomp gelegd, foto gemaakt. Het roept nogal wat vragen op, zo'n vondst: zijn pa en ma koolmees slachtoffer geworden van onze katten, waardoor het jong niet meer gevoed kon worden? En hoe kan het dat er nog twee eitjes in liggen? Zelfde legsel en nooit uitgekomen? 
In ieder geval, het huisje is weer proper en de koolmeesjes kunnen beginnen met de inrichting. Leuk om te zien wat ze daarvoor gebruiken. In het oude nest: mos, gras, wol. Ook weer een reden om je tuin niet al te netjes te maken. Ik hoop dat de meesjes dit jaar meer geluk hebben bij het uitbroeden en opvoeden van hun kroost. 

:-(  lugubere vondst in de winter
Alles over tuinvogels, hoe je je tuin aantrekkelijk maakt voor vogels, nestkastjes, vogels voederen, vind je op de site van Vogelbescherming Nederland. (En dus ook wanneer je het nestkastje schoon moet maken...) naar de site van de vogelbescherming

Foto van een foto in het plakboek: druk met voederen, de meesjes vliegen af en aan. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik vind het leuk te weten wat je van mijn blog vindt, schrijf gerust een berichtje.