dinsdag 4 november 2014

De kinderen van de bisschop

In de vaas gedroogde dahlia
Al leek het afgelopen weekend nog zomer, het is wel degelijk herfst en dat is in de tuin goed te zien. Steeds minder bloemen in bloei, steeds kalere takken, steeds meer bruin en grijs. De dahlia's staan nog in de grond en laten af en toe nog een bloem zien. Ze mogen blijven staan tot het gaat vriezen, zodat ze nog zoveel mogelijk vocht en voedsel opnemen, maar na de eerste nachtvorst moeten ze uit de grond anders vriezen de knollen tot moes. 
Vorig jaar heb ik ze gezaaid: Dahlia variabilis 'Bishops Children' (de kinderen van de bisschop, beetje dubieuze naam) en dit jaar de knollen weer uitgeplant. 


Eén van de kindertjes van de bisschop
Een aantal in grote bloempotten gezet en deze waren nu wel uitgebloeid. 

Heb de planten er voorzichtig uitgeklopt en de kluwen knollen van verschillende planten uit elkaar gepeuterd. Aan de steel zit een trosje knollen die wel wat op smalle aardappelen lijken. De dahlia werd zo'n 400 jaar geleden dan ook vanuit midden-Amerika als eetbaar knolgewas, aardappel, in Nederland geïntroduceerd. 

De knollen breken snel af dus vandaar voorzichtig te werk gaan. De oude grond eraf gehaald en de stengels tot zo'n 15 cm afgeknipt. Deze knollen waren al vrij droog dus heb ik ze direct in een kistje met wat droge potgrond gezet waar ze in gaan overwinteren. 


Als je de knollen uit de tuin haalt en de grond nat is, moeten de knollen eerst wat drogen om schimmelen te voorkomen. De knollen kunnen dus in een laagje potgrond bewaard worden maar ook in zaagsel, zand of gewoon tussen kranten op een droge, koele, vorstvrije plaats. In april/mei kunnen ze dan weer in de grond. 



Dit is de knol van één plant
Stel dat je je dahlia's helemaal beu bent, of je hebt geen zin om de boel te bewaren, of je hebt er inmiddels te veel (dat laatste kan ik me bijna niet voorstellen) dan kan je de knollen verwerken tot een smakelijk hapje. Zoals gezegd werd de dahlia als aardappel geïmporteerd uit Mexico, waar ze nog steeds met smaak wordt gegeten. Ik heb het zelf nog nooit geprobeerd maar het schijnt zeer bruikbaar te zijn in de keuken. De vrolijke Brit James Wong juicht in zijn boek James' nieuwe eetbare tuin: "Ze smaken heerlijk als chips, friet en rösti en zijn zelfs lekker in ijs!" Een erg leuk boek trouwens waar nog veel meer verrassende, eetbare gewassen en recepten in staan. Op youtube vond ik een filmpje waarin hij o.a. dahlia klaarmaakt. Stel dat je enthousiast bent geraakt en direct de keuken in wilt voor het klaarmaken van dahliaknol dan nog even een waarschuwing: de knollen die je in de winkel koopt, zijn behandeld met schimmelwerend middel! Eet dus alleen knollen van eigen kweek. 




Deze knollen wacht een nieuw toekomst, in de tuin of in de keuken? Grappig toeval die krantenkop!


3 opmerkingen:

Ik vind het leuk te weten wat je van mijn blog vindt, schrijf gerust een berichtje.