maandag 10 november 2014

De schoonheid van het verval

"Jij gaat ook iedere keer weer onvermoeid op zoek naar iets moois", een reactie op de foto's die ik op facebook plaatste. Tja, hoe gaat dat. Het is niet zozeer zoeken, het is dingen opmerken. Kijken of zien. En dan vastleggen, met aandacht. Tikje naar beneden, ietsje naar links, beetje draaien nog zodat het licht mooi valt of iets storends op de achtergrond niet te zien is en dan 'klik'. De Hof van Jaantje is groot, vergeleken met het doorsnee tuintje achter het huis, maar ook weer niet enorm, 750 vierkante meter, maar er valt wel altijd iets te zien. Voor wie het wil zien, dat ook. Ben nu een paar weken bezig met een fotocursus en een van de opdrachten was: "De schoonheid van het verval". Herfst is een en al verval en schoonheid, keuze genoeg. Daarom nu wat plaatjes van vervallen schoonheid die op zichzelf ook weer mooi is. 


Gedroogde bloempluim van de eikenbladhortensia

Blad van de kogeldistel 

Frambozendistel gevangen in gras. 
Zonnebloem zaadhoofden


Blad van de duizendknoop 


Klaproos zaaddoos dubbelportret
Ik heb het al eerder geschreven, haal niet te veel weg uit je tuin!
De verleiding om al die dode stengels en bladeren in de herfst op te ruimen kan groot zijn maar dan mis je wel veel moois. Zo is de tuin al heel snel winterklaar (met een knipoog). 
Dode stengels en blad is een bron van voeding voor de kleine beestjes, het zorgt voor een rijke voedingsbodem en is een lekker dekentje voor de planten. Afgevallen blad gaat dan ook niet in de kliko maar tussen de planten en/of op de composthoop. 
Ik gebruik hiervoor ook wel de bladblazer al vond ik het altijd een belachelijk apparaat. Je blaast met een hoop herrie de bladeren bij elkaar en de wind waait het dan weer alle kanten op. Tot ik er achter kwam dat de bladblazer ook een zuigstand heeft, de ontdekking van de tuinstofzuiger. Het blad wordt opgezogen en kleingemalen, vooral bij kastanjeblad is dat fijn, het verteerd dan veel sneller tot compost. Heb 'm dit jaar ook na het snoeien van de heg gebruikt, scheelt een hoop veegwerk. Een bezem is stiller, makkelijker te hanteren en verbruikt geen dure energie, dat dan weer wel. 

Dood blad, een bron van leven

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik vind het leuk te weten wat je van mijn blog vindt, schrijf gerust een berichtje.