zondag 9 september 2018

Beter laat dan nooit

Eindelijk in bloei: Dahlia 'La Gioconda'. Ze doet haar naam eer aan want La Gioconda is Italiaans voor 'vrolijk, vreugdevol" - nou, zie haar eens stralen in de border. Bij het zoeken naar de vertaling ontdekte ik dat het bekende schilderij 'Mona Lisa' ook wel 'La Gioconda' wordt genoemd en 'La Gioconda' is ook een opera van Amilcare Ponchielli, met - hoe kan het - vrolijke muziek.  (klik om te luisteren) 
Nou, je bent weer helemaal bij op cultureel gebied! Wat zo'n dahlianaam toch allemaal los maakt hè. Eind voorjaar had ik de knollen opgepot en op de garagezolder gezet, al snel liepen de knollen uit met frisgroen blad. Begin zomer konden ze uitgeplant worden in de pluktuin. Ze groeiden goed, maar toen werd het warm en droog. En net als de andere dahlia's had deze 'La Gioconda' geen zin om te bloeien. Maar nu staat ze dan toch eindelijk te stralen - net als de rest. Nu we regelmatig een bui hebben, afgewisseld met zonnige, warmere dagen, geven de dahlia's een prachtige toegift. We kunnen er tot diep in de herfst van genieten. 


Ook de siererwten krijgen het nu pas echt naar hun zin en zetten een groeispurt in. Als je er langsloopt, mmmm, die geur - heerlijk! Vind het leuk, al die tere kleuren door elkaar en dan zo'n bordeauxrode ertussen. Gewoon uit een zakje gemengd zaad. 
Wat er nu ook nog hard groeit, is het gras! Twee keer per week maaien is geen overbodige luxe. Ik vind het altijd een rustgevend tuinklusje. Soms springen er opgeschrikte minikikkers over het gazon voor de grasmaaier uit, wegdromen is er dus niet bij - zou zo'n kikkertje niet in de maaier willen. Een van de katten, Dopey, kwam in de zomer elke avond mekkerend aanlopen met zo'n kikkertje in zijn bek. Gelukkig beet hij ze niet, hij bracht ze naar het terras waar wij hem hartelijk bedankten voor deze vangst. Vervolgens kon de kikker opgelucht weer wegspringen. 

Kikkervanger Dopey


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik vind het leuk te weten wat je van mijn blog vindt, schrijf gerust een berichtje.