zondag 25 oktober 2015

Autumnalis



Ik was er al een paar keer langs gelopen, de prunusboompjes (sierkers) in het park vlakbij mijn werk, maar vrijdag viel me ineens iets op: bloesem! Beetje vreemd gezicht, bloesem en herfstblad - voor- en najaar tegelijkertijd. Maar wat een schattig zachtroze bloemetjes en mooi zo tussen het verkleurende blad. Het is de Prunus subhirtella 'Autumnalis', een herfst- en winterbloeiende Japanse sierkers. Op tuinadvies.nl lees ik dat deze van november tot maart/april kan bloeien, mits het niet vriest. Deze boompjes zijn er dus vroeg bij, hoewel, nog een week en het is alweer november. 

De kastanjeboom begint ook al aardig te kleuren en zo nu en dan zeilt er een blad naar beneden, hoog tijd om het net weer over de vijver te leggen. En daarna...verder met bloembollen planten! Vandaag ging er een mengsel van roze, paarse en 'zwarte' tulpen de grond in. Maar voor het zover was eerst onkruid wieden en de grond tussen de planten los maken met de spitriek. Zo werd het wat makkelijker om de plantgaten voor de bollen te maken. Het was prachtig herfstweer en ik zag verschillende lieveheersbeestjes rondvliegen. En atalanta-vlinders die de vleugels even lekker lieten opwarmen in het zonnetje. 

Zonnebad
en nog even snoepen van de herfstasters


Bij op klimopbloem
De bijen zijn op zo'n mooie dag ook actief op zoek naar voedsel, de herfstasters en dahlia's bloeien nog en ook zijn ze dol op de bloemen van de klimop. Dit zijn net groene speldenkussens, ze bloeien de winter door en worden druk bezocht door insecten. Een waardevolle plant voor de diervriendelijke tuin. Klimop kennen we natuurlijk vooral als klimplant die in een mum van tijd hele muren bedekt en als je niet uitkijkt via het dak naar binnen groeit. Maar echt, eens stopt de klimop met klimmen, hij heeft dan zijn hoogste punt bereikt en gaat andere takken 'maken', takken zonder hechtwortels. Aan deze takken groeien de bloemen van de klimop. Je kunt ze stekken en in de tuin planten als struik, je hebt dan de zogenaamde struikklimop. Het hele jaar groen, heel goed te snoeien en zoals gezegd, groene, geurende bloemtrossen in het najaar vaak gevolgd door zwarte bessen in de winter. 


Herfstaster in de herfstzon. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik vind het leuk te weten wat je van mijn blog vindt, schrijf gerust een berichtje.