zaterdag 17 oktober 2015

Bollen in de grond, oogst in de pot.



bollen planttijd 

Half oktober,  dé tijd om bollen te planten (dit kan van september tot en met december) Afgelopen week werd er een loodzware doos vol met bloembollen bezorgd. Dit keer geen verrassingspakket, de Gebroeders Deen leverden keurig op tijd precies de bloembollen die ik had besteld. Vanmiddag gingen de eerste bollen de grond in: witte tulpen, narcissen en anemoontjes en de donkere 'Queen of Night' tulp. Op mijn knietjes op de koude, natte klei, je moet er wat voor over hebben. De knie-lappen rond mijn benen maakten het wat aangenamer. Maar ik klaag niet want het was droog en niet meer zo ijskoud als begin van de week. 


Het lijkt heel wat, tot je het in de border ziet liggen...
Even mijn eigen tulpen en narcis-mengsel samenstellen.


Bolletje voor bolletje gaan ze de grond in. Heel veel wormen tegengekomen, goed voor de grond. En een dikke kikker, die ging er snel vandoor. 
Tot zover het bollenplantproject voor vandaag, de rest moet nog even in de garage wachten tot ik weer tijd heb voor de volgende ronde. Nog een herfstboeket geplukt en dan naar binnen, opwarmen. 

Oogst in potten

Appel/munt- en druivengelei
Dit jaar zomaar eens heel vlijtig een deel van de appel- en druivenoogst verwerkt tot gelei. Zo'n twintig jaar geleden kocht ik het boek: 'Oogst in potten, zichtbaar lekker - de kunst van het conserveren in pot en fles'. Een Engels kookboek vol recepten voor lekkere jams, geleien, chutneys enz. (tweedehands nog verkrijgbaar) We tuinierden toen nog samen in de volkstuin en ik dacht dat inmaken wel een leuke en smakelijke manier was om de oogst te verwerken. Met twee jonge kinderen kwam het er alleen niet zo van dus het boek stond jaren ongebruikt in de kast. Nu zijn de jongens groot en heb ik het op een andere manier druk maar toch wel tijd om af en toe een potje te vullen. Leuk werk met een smakelijk resultaat. Vanmorgen maakte ik appel/muntgelei, ben heel benieuwd naar het resultaat maar de smaak was direct uit de pan al lekker zoetzuur met een fris vleugje munt. Ik zal het recept binnenkort in het 'kookboek' zetten. 

nog meer moois: 


Een prachtige dahlia 'Omega' , gekregen van Groei&Bloei in de Keukenhof. 

Tijdens het werk in de tuin de rust verstoord van dit salamandertje. Heb hem (of haar) maar even een eindje verderop tussen de bladeren van de vrouwenmantel gezet.

1 opmerking:

Ik vind het leuk te weten wat je van mijn blog vindt, schrijf gerust een berichtje.