zondag 26 maart 2017

Goudvissen geluk

Toen onze jongste zoon tien jaar werd, kreeg hij een aquarium cadeau met goudvissen. Een aantal jaren stond het aquarium op zijn kamer, tot we verhuisden. Toen was er op zijn kamer geen plek en kwam de bak in de huiskamer te staan. Eigenlijk stond hij daar veel te licht dus in mum van tijd tierden de algen welig en was het glas groen waardoor je de visjes amper nog zag. Hierdoor werd het onderhoud een regelmatig terugkerend karwei waar niemand veel zin in had. En zoals dat gaat met huisdieren van kinderen werd het onderhoud van het aquarium een klus wat vaak door pa of ma werd gedaan. Regelmatig verzuchtten we dreigend: "we kiepen die vissen in de vijver hoor!" 
Omdat we dachten dat ze daar weinig overlevingskans zouden hebben, deden we dat toch ook maar niet. Totdat we het echt beu waren en we na overleg en met toestemming van jongste het aquarium met daarin nog twee goudvissen in de vijver leegden. 

Het oranjerode stel zwom vrolijk rond, blij met zoveel ruimte en fris water. Na een winter met enige vorst, vreesden we het einde van de goudvissen. Maar nee hoor, op een zonnige voorjaarsdag zagen we ze weer vrolijk rondzwemmen. Oudste zoon stond op een dag in de vijver te turen en vroeg: "hoeveel vissen hebben we eigenlijk in de vijver? Ik zie er wel vijf!" En ja hoor, de goudvissen bleken het zo goed naar de zin te hebben dat ze voor nageslacht hadden gezorgd. 

Grappig, die spontane variatie aan kleuren.
Nu zijn we zo'n zes of zeven jaar verder en de goudvissen hebben het nog steeds prima naar hun zin in ons vijvertje. Vandaag telde ik al snel zeker tien vissen. Oranje, zwart, wit, oranje met zwarte vlekjes...vrolijk schieten ze door het water. Een foto maken lukt amper omdat ze dan snel tussen het groen van de waterplanten verdwijnen. Zou het daardoor komen dat de reiger - die toch regelmatig langs komt vliegen - de goudvissen nog niet te pakken heeft gekregen? 
Met meer geluk dan wijsheid genieten we van deze school visjes want we voeren ze nooit en nemen geen maatregelen tegen reigers en katten. 
De vijver ijsvrij houden in de winter, overtollig blad en groen verwijderen en het pompje schoonhouden, dat is alles wat nodig is voor dit goudvissen geluk. 

In China symboliseert de goudvis geluk, rijkdom en welvaart. Dit omdat deze vissen vroeger alleen gehouden werd bij boeddhistische kloosters en door de adel - zij konden het zich veroorloven. Goudvissen zijn daarom erg populair bij de Chinezen. De rode kleur symboliseert geluk, maar er zwemt ook altijd een zwarte goudvis tussen - deze beschermt de eigenaar tegen pech. 
Deze jongen (denk ik) laat zich ook weer zien nu het warmer wordt. Er kwam nog een kleinere kikker naast hem te voorschijn maar daar was meneer niet van gediend, met zijn tong duwde hij het kikkertje de vijver uit! 

En ook de salamanders zijn weer van de partij. Lekker opwarmen in het zonnetje. 


1 opmerking:

  1. Mijn ouders hadden ook zoveel succes met de goudvissen. Maar toen de reiger ze in het vizier had, was het snel gedaan. Ik hoop dat jouw reiger ze over hethoofd ziet. Prachtig zijn ze. Groetjes Hetty

    BeantwoordenVerwijderen

Ik vind het leuk te weten wat je van mijn blog vindt, schrijf gerust een berichtje.