zondag 5 maart 2017

Gras knippen en kammen

Dromen in het helmgras.
Beelden aan Zee in
Scheveningen. 
Krokusvakantie, het moment om de tuin winterklaar te maken. Huh? Ja want we zijn er nu helemaal klaar mee - met de winter - laat het voorjaar maar komen. Nu gaan we de tuin in om alle dorre stengels die we de hele winter lekker hebben laten staan af te knippen. De planten konden op deze manier rustig afsterven en alle voedsel in de wortels opslaan, de vogels hebben kunnen snoepen van de zaden en allerlei kleine kriebelbeestjes vonden voedsel en een schuilplaats in het ogenschijnlijk dorre bruin. Ondertussen genoten wij van het winters silhouet, zeker als er een laagje rijp of sneeuw op viel. 

Aan het begin van de krokusvakantie waren we even de deur uit - uitwaaien een stukje verderop langs de Noordzee - maar daarna volgden nog vrije dagen thuis waarop ik de tuin in kon. Het weer was maarts dus wisselvallig maar tussen de buien door was het buiten goed toeven, zelfs in het zonnetje. Dat doet een mens goed. 

Balancerend tussen de tulpen en narcissen begeef ik me door de borders en knip ik met de heggenschaar de dode stengels van de vaste planten klein. Al het snoeisel blijft gewoon op de grond tussen de planten liggen, daar verteert het langzaam en zo geeft het weer voeding af aan de planten. Ziet er nu wat rommelig uit, maar de planten groeien er snel genoeg overheen. 

Ook de siergrassen worden nu aangepakt maar niet bij alle soorten gaat de schaar er in. Een aantal soorten kun je gerust kort knippen, anderen zijn meer gebaat bij een plukbeurt. 

Alle Miscanthus-soorten kun je tot zo'n 20-30 cm afknippen. Als je dit wat later in het voorjaar doet, zie je het nieuwe blad al tussen de dorre stengels groeien. Stop dan met knippen net boven het nieuwe blad.

Ook de Kalamagrostis krijgt een knipbeurt.

Naar de kapper geweest? Staat je goed! 😉
Andere soorten die je kunt knippen: Pennisetum, Panicum, Molinia, Cortaderia.
De tweede groep zijn de grassen die - min of meer - groen blijven in de winter. Trek je tuinhandschoenen aan (gras kan messcherp zijn!) en kam met je handen door de graspol. Zo trek je voorzichtig het dode blad eruit. 

Deschampsia (smele) warbol. Haal eens een kam door je haar!

Kijk, dat ziet er al een stuk beter uit! 
Andere soorten die je kunt 'kammen': Festuca, Carex, Juncus, Luzula. 
Zijn de graspollen te groot geworden dan kun je ze nu ook uitspitten, de pol splitsen en verplanten. 

Tot slot wat kleur in dit dorre gras-bericht. Een paar takjes Forsythia afgeknipt en die staan nu te stralen in de huiskamer. Lente! 
De blauwe vaasjes familie is gisteren uitgebreid met een kleintje, gevonden in de kringloopwinkel. 😍


2 opmerkingen:

  1. Ja, ik zie het al, er is geen houden meer aan. Je hebt Alles kort en klein geknipt. Dat heb ik ook gedaan. Nu nog wat warmte van de zon en dan.... eindelijk bloemen in de tuin. Groetjes Hetty

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja kom maar op met die warmte en zon, 't is best koud met zo'n kort geknipt koppie...

      Verwijderen

Ik vind het leuk te weten wat je van mijn blog vindt, schrijf gerust een berichtje.