woensdag 26 maart 2014

Maart roert zijn staart

maart 2013 

Maart 2013 heb ik welgeteld 4 foto's genomen in de tuin. Wat een verschil met dit jaar! In mapje 'tuin mrt 2014' zitten al 51 foto's. Bijvoorbeeld van de helleborus die vorig jaar nog tot z'n knietjes in de sneeuw stond te kleumen en dit jaar half februari al uitbundig bloeide. Prachtig als 's morgens vroeg het zonnetje door de tere blaadjes schijnt, daar ga ik even voor door de knieën. 






maart 2014
Het zijn nu vooral de bollen die bloeien: narcissen, hyacinten en blauwe druifjes. De tulpen beginnen ook voorzichtig te kleuren. Ieder jaar neem ik me voor om in het najaar bollen in de tuin te planten, maar het komt er nooit van. Sta ik voor het rek met bollen in het tuincentrum en vind ik het allemaal erg duur. Voor een beetje leuk keukenhof-effect heb je heel wat bollen nodig. Wat nu in de tuin staat is beetje bij beetje verzameld. Ik koop in de winter potjes met narcissen, blauwe druifjes en hyacinten en plant ze als ze binnen uitgebloeid zijn in de tuin. Blauwe druifjes zaaien zichzelf ook nog eens uit, daar krijg je er vanzelf steeds meer van.  Hyacinten worden in de tuin wat eleganter dan binnen in de pot. Hebben ze binnen nog model pleeborstel, buiten wordt het wat ranker en slanker. En ze geuren er niet minder om, heerlijk. 


Voor deze foto lag ik plat op mijn buik op het terras. Hyacint met longkruid. 
Ik schreef het al eerder, maak je tuin niet te netjes. Op de site van Vroege Vogels staat het ook: "Blijf van je tuin af.": 
Tip: probeer je te beheersen. Haal niet meteen alle dode bladeren en afgestorven plantenresten uit de tuin. Hier zitten nog allerlei kleine insecten en bodemdiertjes in, onder en tussen. Bovendien is het ook materiaal voor vogels om hun nesten mee te bouwen. Juist kleine takjes, mosjes, en kleine strootjes zijn ideaal nestmateriaal voor merels, mezen, huismussen, maar ook voor vinken, groenlingen, heggenmussen en winterkoninkjes." 

op en top voorjaar
Het is nu nog wat frisjes, maar de temperaturen gaan weer omhoog, dit weekend kunnen we prachtig lenteweer verwachten. Gelukkig hebben we de afgelopen dagen wel een paar buien gehad, de tuin kan niet zonder. Dat wordt dus genieten de laatste dagen van maart. En voor de komende maand: april doet wat 'ie wil, ik ben benieuwd.

maandag 17 maart 2014

voorjaarskriebels

Wat een heerlijk weer de afgelopen twee weken, het leek wel lente. Of was het al lente? Het is maar net aan welke afspraak je je wilt houden, de meteorologische (1 maart lente) of de astronomische (20 maart lente). lees meer hierover op weeronline.nl
De natuur houdt zich niet aan afspraken, die gaat lekker zijn gang. De dagen worden langer, de zon warmt de aarde op, je ziet de planten in de tuin groeien, vlinders en hommels fladderen en zoemen naar de weinige bloemen die nu bloeien en de kippen leggen weer eieren. Wat een bof om met dat prachtige weer een week voorjaarsvakantie te hebben. Natuurlijk veel in de tuin bezig geweest. Wieden in de borders, op de knietjes, dan merk je wel dat de grond nog koud is. Afwisselen met een klus waarbij ik flink in beweging ben om weer warm te worden.

Op een frisse, bewolkte dag ben ik in de 'fruittuin' naast het huis aan de slag gegaan. Daar wil ik een kruidentuintje gaan maken, wat dichterbij de keuken dan het huidige kruidenhoekje, dan wordt het wat handiger om even nog wat peterselie of zo te snijden als ik al aan het koken ben. 


plaggen afsteken
Naast het pad een strook van een halve meter breed gras afgestoken, daar krijg je het echt wel warm van. De plaggen in een hoekje van de tuin opgestapeld, die mogen daar een jaartje liggen verteren. Compost over de aarde verdeeld en daarna de strook omspitten en tegelijk zoveel mogelijk heermoeswortels eruit halen (het onkruid der onkruidsoorten, zie blog 20-10-'13). Alles bij elkaar een behoorlijke work-out, wie een tuin heeft, hoeft niet naar de sportschool.

Tot slot de kluiten fijn maken met de drietand en nog kalkkorrels en mestkorrels erop gestrooid. Het bedje ligt gespreid. Ik wacht nog even met kruiden planten en zaaien tot er een buitje regen is gevallen. Daarna zal er zeker nog een en ander aan onkruid gaan groeien, dat wil ik er zoveel mogelijk eruit halen en dan de kruiden er in. Tactiek!
Gespit, bemest en daarna fijnmaken van de grond.

Voorlopig even klaar.

Behalve werken was en is het ook lekker genieten in de tuin, bijvoorbeeld van de narcissen die volop bloeien. Allemaal hebben ze ooit in een potje in de kamer staan bloeien waarna ze een plekje in de tuin kregen. Ieder jaar een paar en dan wordt het zo langzamerhand een leuk veldje vol. 





Voor een ander klusje had ik wat kinderkopjes nodig die al een paar jaar onder de coniferen liggen. Nu weet ik waar het slakkenleger zich in de winter ophoudt! Klaar voor de aanval zodra de planten weer malse blaadjes krijgen. 


Familie slak winter-resort 

woensdag 5 maart 2014

ontkiemen

groente uit pot


Wij zijn niet zo'n voorstander van groente uit een potje, geef ons maar vers, maar dit is een ander verhaal. Dit is supervers en supergezond uit een pot namelijk heerlijk knapperige, pittige kiemen. De bekendste kiemsoort die iedereen wel eens gegeten heeft is taugé, dit zijn ontkiemde mungboontjes. Maar er kan veel meer, zaad van radijs, prei, biet, verschillende erwten, bonen en granen kunnen ontspruiten tot een lekker hapje. 


Ik had dat al eens een aantal keer gedaan met een glazen schaaltje waarop een zeef past (o.a. te koop bij Dille en Kamille). Het schaaltje vul je met water tot het net boven de zeef staat. Op de zeef strooi je zaadjes. Dit donker wegzetten en wachten maar. Af en toe water bijvullen. Nadeel vind ik dat de kiemen op deze manier heel veel wortels ontwikkelen die allemaal door het zeefje groeien en dat krijg je er niet zo snel uit. Voordeel: het is schoon en groeit makkelijk. 


Wat natuurlijk ook nog steeds kan is zaad op een laag natte watten strooien, deden we vroeger thuis ook al met tuinkerszaad. Mooi om te zien hoe de droge roodbruine zaadjes eerst een gelei-achtig laagje krijgen, daarna groeit er een wit worteltje uit en na een week heb je een bos groene blaadjes. Die knipten we dan af boven een boterham met suiker. Scherp en zoet, ik proef het nog. De watten moeten wel steeds nat blijven, zo'n bakje in de vensterbank is snel vergeten...



kiemen van diverse radijssoorten
Maar nu terug naar de pot met kiemen. Ik kende de methode al lang maar het leek me eerlijk gezegd nogal een gedoe. Ik zal alvast verklappen - het valt reuze mee.



Je hebt nodig: een glazen pot (bijv. van de pindakaas), een stukje doek (zakdoek, laken, vitrage, panty), theedoek, schaaltje, een elastiekje en natuurlijk zaad. 

Met nadruk op natuurlijk want let even op dat het geen behandelde zaden zijn! Koop biologisch (kiem)zaad (bijv. van De Bolster) of speciaal 'kiemenzaad', makkelijk te vinden in het groenwarenhuis. 
Doe twee eetlepels zaad in de pot en vul het zover met water dat het zaad onder water staat.  
Laat het zo een nacht weken.
Span de doek over de pot en giet het water af. 
Wikkel de pot in de theedoek, in het donker blijven de kiemen namelijk wit, en zet het geheel schuin weg in het schaaltje zodat het water eruit kan druppen. (Of zet het weg op een donkere plaats)
Vanaf nu twee keer per dag de kiemen spoelen: water er op, afgieten en met theedoek er om weer wegzetten. Is een paar tellen werk. Ik doe het voor het ontbijt en 's avonds als ik ga koken. Afhankelijk van het soort zaad duurt het een paar dagen tot een week voordat je de kiemen kan eten. Bewaar de volgroeide kiemen in de koelkast (maar niet te lang). 



Mijn eerste succes, een pot heerlijke radijskiemen. Door de sla, op brood...mmm. Nu heb ik een pot alfalfa klaar en in een andere pot staat een nieuwe lading te weken. 

Wat er zoal kan en welke voedingswaarde het heeft zie je op de kiemgroentensite.



biologische zaden bestellen wij bij De Bolster



broeikaseffect




Voor een lesje VOC had ik allerlei zakjes specerijen meegenomen naar school waaronder een stuk verse gemberwortel. Twee weken later een leuke verrassing: de gemberwortel is gaan ontkiemen in het aangename schoolklimaat en afgesloten plastic zakje. Een mini-broeikasje. Thuis de wortel in een pot geplant, stokjes in de aarde, plastic zak er overheen en hij groeit in de vensterbank lekker door.