maandag 19 mei 2014

Wat wil je worden? Tuinkabouter!

Je leest het steeds vaker en Zuster Clivia zong het al: 'Doe wat je het liefste doet', (Ja zuster, nee zuster.) 'Dan is het altijd goed!' (Ja zuster, nee zuster...). Het lijkt zo eenvoudig maar ga het maar eens echt doen. Moet je eerst weten wát je het liefste doet. Wat wil je later worden? Als kind kan je nog spontaan 'Prinses!' of 'Brandweerman!' roepen zonder dat daar consequenties aan vast zitten. Maar later als je écht groot bent...
In vriendenboekjes die kinderen elkaar laten invullen staat de vraag ook. Als juf mocht ik vaak in zo'n boekje schrijven. Wat vul je dan in bij 'wat wil je later worden?' Nóg later? ik ben, na bloemiste, verkoopster en huishoudelijk medewerkster, uiteindelijk juf geworden. En dan ga je toch weer na zitten denken over die vraag voor je iets invult in zo'n boekje. Tuinkabouter leek mij wel een gepast antwoord. Kinderen kunnen zich er wel wat bij voorstellen en de ouders die het boekje onder ogen krijgen, ach, die mogen er van denken wat ze willen. 

Tuinkabouter zijn, met glimmende puntmuts op je hoofd en een eeuwige grijns op je gezicht hele dagen in de tuin. Je ziet ze eigenlijk nooit werken, maar dat doen ze natuurlijk 's nachts.
Overdag rust de tuinkabouter uit, leunend op spa of hark.
Doe wat je het liefste doet: heerlijk buiten aan het werk zijn. "Nu is ze in d'r element hoor!" riep mijn collega Jo van het tuincentrum eens. Ik werkte daar als verkoopster maar hield tussendoor ook de voorbeeldtuintjes bij en ja, juist dan had ik het helemaal naar mijn zin. 
Dus op naar een leven als tuinkabouter. Heerlijk hele dagen tussen het groen. Geen zorgen om de hypotheek want de omgekeerde bloempot waarin ik woon is al lang afbetaald. Me niet bekommeren om de was, boodschappen, stofzuigen enz. want daar is immers de huiskabouter voor!


Wacht even...hele dagen tussen het groen? Altijd in de tuin? Net zo lang op de hark leunen tot je wortel schiet en je er een sik van krijgt (zo komen tuinkabouters dus aan hun baard) mos op muts en klompen? 
Ach laat mij maar gewoon part-time tuinkabouter zijn, dan doe ik tussen was, werk en weet ik wat nog allemaal meer gewoon wat ik het liefste doe: lekker rommelen in de tuin, foto's maken (voor deze keer vanuit tuinkabouterperspectief) en er een stukje over schrijven. 
 Hof van Jaantje op facebook
Hof van Jaantje vind je ook op facebook  


De Pioenen bloeien. Roze wolken tegen een strakblauwe lucht. 
Nectaroscordum siculum, vol nectar voor de bijen en hommels.


Ga eens op je buik in het gras liggen voor het echte tuinkabouter-
gevoel. 



zondag 4 mei 2014

sla in een wc-rolletje

Het Hof van Jaantje is een bloementuin met een randje kruid en een beetje fruit. Jaantje koopt haar groente bij de supermarkt en hoopt op een rijke oogst uit de volkstuin van meneer. Gisteren kwam meneer thuis met een bos rabarberstelen en twee kropjes sla. Lekker, sla. Vooral sla-uit-eigen-tuin, die is het lekkerst. (klinkt een beetje raar: 'uit eigen tuin', alsof je ook sla 'uit de tuin van de buren' hebt.) De volkstuin ligt op een kwartiertje fietsen van huis, goed te doen maar net iets te ver weg als je ineens zin hebt in sla bij de boterham. Daarom heb ik zelf ook sla gezaaid, snijsla in een kistje. 
Snijsla is niets anders dan jonge slaplantjes die je niet laat uitgroeien tot een krop. Een paar rijtjes is genoeg voor steeds verse oogst. Als je niet te kort afsnijdt, boven het groeipunt, groeit het slaplantje ook weer verder en kan je er nog een of twee keer van oogsten. Ik heb een slamengsel gezaaid, Puur sla mesclun: "Een kleurig babyleaf slamengsel bestaande uit de slasoorten red salad bowl, suzan, wonder der vierjaargetijden en little leprechaun".  
De plantjes zijn nu, na 3 à 4 weken, groot genoeg om van te gaan snijden. 

Niet alleen lekker, ook nog mooi om te zien. 
Een paar van deze jonge plantjes heb ik uit het kistje geschept, zij krijgen wel de kans om uit te groeien tot een krop. Ik heb ze in een wc-rolletje geplant en als ze wat verder uitgegroeid zijn, mag meneer ze uitplanten in de volkstuin. Ze gaan dan met wc-rolletje de grond in, het karton verteert gewoon. 


wc-rolletje inknippen, flapjes omvouwen,
vullen met potgrond, klaar om te planten. 

Dat die tere blaadjes uitgroeien tot een stevige krop, bijzonder. 
Nog een beetje slapjes, net verspeende sla. 
Na het verplanten natuurlijk goed water geven. Ik doe dat met de flessenbroes, een gieterdopje wat je op een gewone limonadefles kan schroeven. Krijg je een mooie fijne straal en ligt de hele boel niet gelijk plat. 




De snijsla heb ik dus in een kistje gezaaid, binnenkant bekleed met plastic (van een lege potgrondzak, lekker stevig). Half gevuld met compost, potgrond er bovenop. In het begin nog een glasplaatje erop omdat het nog wat koud was. In een grote bloempot zaaien kan ook goed. 
Het kistje staat lekker dichtbij de achterdeur voor een snelle oogst. 
In een pot zaaide ik Mesclun Aziatisch, met lekker pittige blaadjes. Ook de slakken zijn er dol op! 
Beide biologische zaadmengsels kocht ik bij De Bolster. Als je zelf geen bestrijdingsmiddelen gebruikt, wil je ook geen zaden waar bestrijdingsmiddelen voor zijn gebruikt!