zondag 26 oktober 2014

Zeewier in de tuin.

Een tijd terug zat ik naar een Engels tuinprogramma te kijken, zal vast Gardeners World geweest zijn, en daar kwam een verrassende manier van bemesten in voor, met zeewier. Het echtpaar dat in het programma liet zien hoe ze tuinierden, schepte zakken vol wier van het strand en legde dat tussen de planten. De tuin zag er prachtig uit, alles groeide en bloeide dat het een lieve lust was. 


Ik liep afgelopen week over het strand en daar lag het zeewier ook voor het oprapen inclusief dopjes, touwtjes, werkhandschoen, flesjes, pakjes en nog meer vooral plastic rommel. Het geheel bedekt met kleurig schuim, bellenblaas van de Kleine Zeemeermin? Als meststof niet geschikt lijkt mij. 

Maar het kan dus wel, zeewierbemesting. Op Zeewierwijzer.nl staat: 
"Zeewier, rijk aan kaliumcarbonaat, kalimchloride en spoormineralen, is van onschatbare waarde als een vochbehoudende meststof in je tuin. Vele deskundige tuiniers gebruikten het, aangezien het een meststof en bio stimulans is zonder onkruid of ziekte dragende sporen."(lees verder)

Dat wordt veel werk om het zeewier er tussenuit te halen...
Op zoek naar een schoon strand dan maar? Als je daar dan schoon zeewier vindt, moet het voor gebruik schoongespoeld worden en dan kan je het door de composthoop mengen, of er vloeibare mest van maken (heel lang in een afgesloten vat met water laten staan, dat zal stinken!), of als mulch op de aarde tussen de planten leggen. Absoluut niet in de aarde verwerken want dan komen er verkeerde stoffen vrij, de wormen zorgen zelf dat het wier in de grond komt en op de goede manier verteert.
Het kan ook makkelijker want in de handel zijn verschillende meststoffen met zeewier of van alleen zeewier te koop, o.a. tegen mos in het gazon! Dat wil ik volgend jaar wel eens uitproberen. 
Kopen is natuurlijk niet zo leuk als zelf je mest verzamelen op het strand, lekker buiten en nog gratis ook. 


Zo'n rommeltje bij elkaar heeft ook wel wat, maar goed is het natuurlijk niet. 

Hartjeswier, liefde op het strand. Deze foto in 2013 genomen.

Schoon wier, ook in 2013. Er is dus nog hoop :-) 

3 opmerkingen:

  1. vind ik zeer interessant, woon bij strand (oostende) maar wat bedoel je "mulch" is het niet genoeg om ze gewoon boven aarde uit te leggen? Dank, gil

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. hallo Gil. Dat is precies wat mulchen is: de aarde bedekken met 'groen' materiaal. In dit geval dus zeewier maar grasmaaisel, blad, gehakselde takken e.d. kan ook. lees hierover meer in dit blogbericht: http://hofvanjaantje.blogspot.nl/2015/03/onder-een-dekentje.html

      Verwijderen
  2. dank u, ik begin eraan, na de sprintij ligt er genoeg, dada, gil

    BeantwoordenVerwijderen

Ik vind het leuk te weten wat je van mijn blog vindt, schrijf gerust een berichtje.