vrijdag 20 maart 2015

Onder een dekentje



Mooie pollen narcissen in de tuin van mijn zusje. 

Vorige week geen blogbericht geschreven want ik was er even een paar dagen tussenuit. Samen met mijn moeder verbleef ik in het huis van mijn zusje, 'in de polder', leuk een ouderwets logeerpartijtje. Lekker luieren, lezen, wandelen, kletsen. Op de laatste logeerdag begon het dan toch te kriebelen, vooral als de lentezon weer doorbreekt, gereedschap opgezocht en de voortuin in. Tussen de volle bossen narcissen en Helleborus onkruid wieden. Dikke zoemende hommels en vrolijk fluitende vogeltjes om je heen en een warm zonnetje in de rug, wat wil een mens nog meer. Natuurlijk ook een paar foto's gemaakt in de hof van mijn zusje.



Een lief bloeiend plantje met de lange naam Ranunculus Ficaria 'Brazen Hussy'. Een speenkruidsoort met donker blad. 

Wat is mulchen?

Ik kreeg de vraag of ik iets wilde schrijven over mulchen: het bedekken van de grond tussen de planten. Ik wil graag aan dat verzoek voldoen want er moet meer gemulcht worden, ook in Hof van Jaantje! Als je de grond bedekt houdt, is dat plezierig voor jezelf en voor de planten en de dieren in je tuin. Het is bovendien ook nog eens heel eenvoudig, kort gezegd breng je bij mulchen een laag natuurlijk, verteerbaar materiaal aan tussen de planten. 
In het voorjaar als de planten nog maar net gaan uitlopen, kun je veel voordeel behalen door te mulchen. Door de kale aarde te bedekken, heeft onkruid minder kans om te wortelen en groeien. De laag mulch voorkomt dat de grond uitdroogt en staat door langzaam te verteren voeding af aan de planten. Allerlei bodemdieren, zoals wormen en pissebedden gaan druk aan de slag in de mulchlaag en helpen met verteren van het materiaal, een deel komt in de bodem terecht en verbetert zo de structuur van de grond. 

hoe en wat

Verwijder voor je gaat mulchen eerst al het onkruid wat in de border groeit en breng daarna een laag plantaardig materiaal aan van een paar centimeter dik (4-10 cm). Beter een halve border met een goede, dikke laag mulch dan een hele border met een dun laagje want dan heeft het geen effect. Als de grond droog is, wacht dan eerst tot het een keer lekker geregend heeft, op droge grond heeft mulchen nauwelijks effect. 
Voor het mulchen kun je kiezen uit verschillende plantaardige materialen:
- compost 
- stro of hooi 
- grasmaaisel
- houtsnippers, boomschors, zaagsel
- bladeren, dennennaalden
- cacaodoppen
- bladafval

Bij gebruik van snel verteerbaar materiaal, zoals grasmaaisel, zal je eerder een nieuwe mulchlaag aan moeten brengen dan bij het gebruik van langzaam verteerbaar materiaal zoals boomschors. Probeer voor het mulchen zoveel mogelijk tuinafval weer in de tuin te benutten bijv. door composteren, hakselen van takken, klein knippen van dorre bloemstelen. 
Je kunt met mulchen beginnen in het voorjaar, maar ook in de herfst is het nuttig om de grond te bedekken zodat kou en andere weersomstandigheden minder vat hebben op de planten, een beschermlaagje in de winter. 


Een laag boomschors in de border. 
Akelei groeit door een laag grasmaaisel.

Onkruid heeft door een laag mulch minder kans maar heb je last van woekerende wortelonkruiden dan zullen deze jammer genoeg gewoon door de mulch heen blijven groeien. Alert blijven en regelmatig weghalen zodat je de plant uitput. Let ook op dat er in het materiaal waarmee je mulcht geen zaadhoudende planten(delen) zitten. 


in de moestuin


De bekendste manier van mulchen is denk ik de laag stro rond aardbeienplanten, dit zorgt ervoor dat de bloemetjes en later de vruchten, minder last hebben van schimmels en ziekten. Bovendien blijven de aardbeien schoner en ik heb altijd het idee dat ze ook wat sneller rijpen door de reflectie van de zon op het stro. In een moestuin is mulchen zeker aan te raden omdat de groente een lange groeitijd heeft waardoor de omliggende aarde in de groentebedden lang kaal blijft. Mulchen betekent minder schoffelen en minder water geven en bovendien een schonere, gezonde oogst. 


Mulchen heeft ook zin bij planten in potten en bloembakken, zeker als ze nog klein zijn aan het begin van het groeiseizoen. Dek de grond af en je hoeft minder snel te begieten. 



Hoe mulch 'werkt', gevonden op deze site met nog meer informatie over mulchen. 

In de documentaire/film 'Back to Eden' vertelt tuinier Paul Gautschi heel bevlogen over hoe mulchen zijn manier van tuinieren veranderde. Hij praat erover in rap tempo en strooit daarbij kwistig met Bijbelteksten, maar het kijken waard. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik vind het leuk te weten wat je van mijn blog vindt, schrijf gerust een berichtje.