zondag 21 juni 2015

Chocolade en flamingo

Zit even uit te blazen met thee en een plak kruidkoek. Gisteren twee open tuinen en een kwekerij bezocht en natuurlijk niet met lege handen thuis gekomen. Na genieten van een prachtige tuin in Nisse en rozenpracht in Baarland stopte ik op de terugweg bij Kwekerij Sluishoek in Borssele. Veel leuks voor Hof van Jaantje maar ik ging gericht op zoek naar planten die in de vergrote rood/roze-border moeten komen. Vorig jaar deze border een stukje groter gemaakt, de planten die er al in stonden kregen meer ruimte vanwege opdringerige types, maar er bleven nog wat lege plekken over. Op zoek dus naar planten die passen bij het bordeauxrood en rozerood van duizendknoop, Zeeuws knoopje en zonnehoed. En zo kwam ik thuis met Miscanthus sinensis 'Flamingo' - een siergras met in het najaar rozige pluimen - en Sanguisorba 'Choclate tip'.
Vanmorgen begonnen om ze in de grond te zetten, maar dat valt dus niet mee!  Door de droge maanden is de kleigrond keihard geworden, bikken dus om een plantgat te maken. Dan gelijk maar een flink groot gat, compost er in, dan de plant, veel water en het gat weer dichten. Grond goed aandrukken maar ook weer niet té vast want dan kan er geen lucht meer door. Op plaatsen in de border waar ik gemulcht heb, is de grond veel losser en ook nog steeds vochtig, werkt dus echt goed - mulchen. Helaas nog niet voldoende materiaal om overal een lekkere laag mulch aan te brengen. Nu ben ik in de ene border heermoes aan het wieden en dat is prima mulch voor de nieuwe aanplant in de andere border. Is dat hardnekkige onkruid toch nog ergens goed voor.
Miscanthus sinensis 'Flamingo'

Sanguisorba 'Chocolate tipp'

Miscanthus - prachtriet

Miscanthus is een siergras die veel in de tuinen aangeplant wordt. Ze groeien op elke grondsoort maar willen wel een zonnig plekje. De sinensis soort groeit meestal stijf omhoog, soms iets overhangend, tot een hoogte tussen 150 en 275 cm. Laat in de zomer (aug-okt) verschijnen de bloempluimen waar je heel de winter van kan blijven genieten. In Hof van Jaantje staat bij de vijver een forse pol Miscanthus waar ik de naam niet van weet, die is gewoon aan komen waaien. En in de geel/oranje-border groeit Miscanthus sinensis 'Zebrinus' die opvalt door de gele dwarsstrepen en daarom ook wel zebragras genoemd wordt. Als de pollen gras te breed worden, kun je ze in het voorjaar uitspitten en er stukken vanaf steken. Zo heb je dan gelijk weer nieuwe Miscanthusplanten. 


Sanguisorba - pimpernel

De Sanguisorba is een sierlijke plant met lange bloemstelen waar hangende, pluizige trosjes in wit, roze, rozerood aan komen of ovale bolletjes (soort kleine elzenpropjes) in bordeauxrood of bruinrood. In het wild groeien ze vooral op vrij vochtige grond, ik heb ze in Duitsland in de bloemenweiden zien groeien, en ze willen een zonnig of licht beschaduwd plekje, in de tuin. Ik vind ze heel mooi in combinatie met siergrassen. 

Sanguisorba en siergras
Calamagrostis "Karl Foerster'

Het ei van Columbus?

Het is altijd een heel gedoe om minder stevige, hoog groeiende planten overeind te houden. Bij kwekerij 'In Goede Aarde' hebben ze daar iets op gevonden: grofmazig klimgaas over de nog jonge planten spannen of leggen waar de stelen doorheen groeien en zo zichzelf met het gaas overeind houden. Het ei van Columbus noemen ze het zelf. Het leek mij ook wel wat dus vorig jaar ben ik er ook mee begonnen om de planten zo te ondersteunen maar het is best een lastig klusje. Het groene plastic gaas zit opgerold, je rolt een stukje af boven de plant en knipt het op de juiste grootte af. Dan uit elkaar halen maar doordat het opgerold zat, springt het alle kanten op en eindig je met een groene knoedel weerbarstig plastic. Even volhouden dus. Als het er eenmaal goed overheen zit, is het de bedoeling dat je gedurende de groei het gaas steeds een beetje omhoog hijst. 
En inderdaad, als het eenmaal goed zit, werkt het wel. Soms is het nodig om op de hoeken van het gaas nog een stok in de grond te steken. In het begin, als de planten nog niet zo groot zijn en het gaas vrij los ligt, kan het er af waaien en zo liep één van de katten ineens met een stuk gaas om zijn lijf, mmm niet zo fijn! Opletten dus dat er geen gaas rondslingert in de tuin. 

Gaas over een pol herfstasters. De asters heb ik voor een derde afgeknipt zodat het een wat bredere, bossige plant wordt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik vind het leuk te weten wat je van mijn blog vindt, schrijf gerust een berichtje.