Er ligt een man met een boormachine onder de druif. Met veel kabaal worden er gaten in de gevel geboord, morgen zal er isolatiemateriaal in de spouw gespoten worden. Voordeel van dit lawaai is dat de merels zich vandaag niet in de buurt van de rijpende druiven wagen. Nadeel: puin, stof en gruis in de border langs de gevel. Als de man met de boor straks weg is, zal ik eens voorzichtig een kijkje nemen.
Jammer genoeg geen weer voor de tuin vandaag, was graag weer eens stukje verder gegaan in de voortuin maar het is nu te nat. Binnenkort kunnen de eerste pompoenen geoogst worden, ik verheug me al op een lekkere curry of pompoensoep.
Bij, bestoven met stuifmeel, kruipt uit een mannelijke pompoenbloem. |
De zaden voor deze pompoenen heb ik vorig najaar uit een pompoen gehaald en laten drogen. Het was een biologische, bleek-oranje butternut-pompoen uit de supermarkt. Na het drogen de zaden in een potje droog en donker bewaard. In het voorjaar de pompoenen binnen gezaaid en al snel kwamen de kiemblaadjes boven de grond. Zodra er twee tot drie echte bladeren aan de plantjes zaten, konden ze verplant worden in een grotere pot. Dan voorzichtig aan de buitentemperatuur laten wennen: overdag de plantjes naar buiten, 's avonds weer naar binnen. Na zo'n twee weken konden ze met flink wat compost de volle grond in, in dit geval dus in de voortuin (lees dit blog: pompoenen in de voortuin).
Een mooie nakomeling van de supermarkt pompoen. Het steeltje begint al aardig in te drogen, een teken dat hij bijna oogstrijp is. |
Ook nakomelingen van de supermarktpompoen, maar deze zien er heel anders uit. Doordat de moederpompoen door bijen bestoven is, is ze gekruist met een andere pompoen of pompoenachtige zoals courgette. Wil je zelf zaden winnen en daar soortechte pompoenen (of andere vruchten) van kweken, dan kun je het beste zelf de bloemen bestuiven. Ook tijdens een regenachtige periode wanneer de bijen niet kunnen bestuiven, kun je de bloemen zelf bestuiven. Zonder bestuiving zullen er namelijk geen vruchten groeien. |
Dus, trek je Maja-de-bij-pak aan en vlieg het pompoenenveld in! Nu is het zelf bestuiven van pompoenen geen ingewikkeld werkje, je hebt alleen een penseel nodig en je moet weten welke bloemen mannelijk en welke vrouwelijk zijn en dit is heel makkelijk te onderscheiden:
Links: vrouwelijke bloem, te herkennen aan de verdikking onder de bloem. Dit is het begin van de vrucht, een minipompoen. Rechts: mannelijke bloem, de steel is dunner en langer zonder verdikking. |
Met het penseel in de aanslag ga je eerst op zoek naar een mannetje, met de haren van het penseel verzamel je stuifmeel onderin de bloem. Dan 'vlieg' je naar een vrouwtje en je wrijft het stuifmeel op de stamper. En dat is dat. Wil je de soortechtheid bewaren, dan moet je na het bestuiven de vrouwelijke bloem bedekken met een papieren zakje zodat er geen bijen (met mogelijk stuifmeel van andere soorten) in de bloem kunnen komen.
De man met de boor is inmiddels naar huis, er viel net een enorme regenbui dus het stof spoelt lekker weg.
Hoe mooi is de stilte... |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Ik vind het leuk te weten wat je van mijn blog vindt, schrijf gerust een berichtje.