Met een onder voorbehoud verkocht huis maar zonder nieuw huis voel ik me een beetje verloren. We proberen nog zoveel mogelijk te genieten van onze Hof van Jaantje en houden de tuin netjes. Het is heel raar om geen plannen meer te maken voor volgend jaar - geen bollenbestelling voor het najaar bijvoorbeeld. Ondertussen gaat de zoektocht naar de best bij ons passende nieuwe woonplek door. Zolang we dat nog niet hebben, dolen we dus een beetje door niemandsland en voelt het alsof we alleen maar afscheid nemen. Zo zwaaiden we ook onze haan Dorus uit, hij ging terug naar vogelopvang De Mikke. Daar kwam hij ook als kuikentje vandaan, toen we nog dachten dat hij een zij was. (terug te lezen in dit blogbericht: amok-in-het-kippenhok)
Kuiken Dorus, toen nog Doortje. |
Hanen kraaien en dat wordt niet door iedereen op prijs gesteld. Zo belde er twee weken geleden een wat schuchtere jongeman bij ons aan die vertelde dat hij - zelfs met oordoppen in - wakker werd van het gekraai. Wijzend op het 'verkocht-bord' zei hij: "maar ik zie dat jullie gaan verhuizen, gaat de haan dan mee?" Waar we ook heen zullen verhuizen, het zal toch ergens in een woonwijk worden en om daar dan gelijk met kraaiende haan aan te komen, daar maak je geen vrienden mee.
Onze trotse haan. |
De werkzaamheden in de tuin bestaan dus nu vooral uit wieden, en na de zeer welkome regenbuien gaat dat heel goed. Vorige week de kruidenborder gedaan en gelijk van de verschillende bieslooksoorten die daar groeien een polletje in een potje gezet. Daar kan ik in mijn toekomstige hof vast een plekje voor vinden. Bij het oppotten goed opgelet of er geen (stukjes) heermoeswortel mee in de pot ging, onkruid mee verhuizen lijkt me geen goed plan.
Gelijk een waarschuwing voor een ieder die wel eens plantjes uit andere tuinen cadeau krijgt: wees er voordat je ze in je eigen tuin zet voor honderd procent zeker van dat er geen hardnekkige onkruiden in de pol, tussen de wortels of in de aarde verstopt zitten. Bij twijfel eerst alle aarde van de wortelkluit afschudden, eventueel afspoelen met water, de plant oppotten en een ruime tijd in de pot laten staan zodat je kunt kijken of er onkruid opkomt.
Krijgertjes zijn trouwens vaak woekerende planten: snelle, breed groeiende planten waar men dan makkelijk stukken vanaf steekt om uit te delen. Altijd even navragen bij de gulle gever! Ja, je kunt ze er altijd weer uitspitten maar dat is meestal makkelijker gezegd dan gedaan - vooral als ze tussen planten zijn gaan groeien die je niet kwijt wilt. Dus, hoe lief en leuk ze er ook uitzien (de planten en de gever), zeg vriendelijk nee dank je als je geen plaats hebt voor deze sterk groeiende planten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Ik vind het leuk te weten wat je van mijn blog vindt, schrijf gerust een berichtje.