zondag 17 november 2019

Lijsterbes, plezier voor mens en dier

Vorige keer schreef ik over een bijzondere 'boom' in Hof van Jaantje (teruglezen: bijtanken in het vogelvoederstation), inmiddels is er nóg een boom bijgekomen: 

Deze lijsterbes is een prima boom voor een kleine tuin, hij wordt 6-8 m. hoog met een compacte kroon, dus je hebt niet snel last van takken die bij de buren over de schutting gaan hangen - met alle gevolgen van dien. Een lijsterbes biedt plezier voor mens en dier: in mei bloeit de boom met witte schermbloemen waar de nodige insecten op af komen, daarna volgen de bessen - bij deze soort rode - waar de vogels weer dol op zijn, en dan in de herfst als toegift prachtig verkleurend blad. De Sorbus groeit op lemige grond, zandgrond, veengrond en zure grond, kan tegen droogte en verdraagt ook schaduw. Geen veeleisend type kortom. Ik hoop dat 'ie het in de Zeeuwse klei én wind ook goed naar de zin zal hebben. In ieder geval heeft onze boom ter ondersteuning twee flinke boompalen gekregen. 

Eerst een gat graven, twee keer zo groot (breed) als de kluit van de boom. Dit was weer een uitdaging; ik stuitte op oude coniferenwortels en puin (natuurlijk weer een paar bakstenen uit de grond gehaald). De kippen mochten scharrelen, die vonden het een feestje - al die wormen die naar boven komen. Dan de boom voorzichtig uit de pot halen, wortels een beetje los peuteren en het geheel in het gat plaatsen. Door de vrijgekomen aarde mengde ik Vivimus (bodemverbeteraar van DCM). Dit mengsel rondom de kluit, licht aandrukken. Palen aan weerszijden van de stam plaatsen: minimaal een derde van de paal moet in de grond. Dan de boombanden rond de stam van de boom en aan de paal vastmaken. Dit gebeurt vaak hoog aan de stam maar lager is eigenlijk beter; de boom heeft wel enige ondersteuning maar vormt sneller stabiliteitswortels. De jonge stam kan goed meebuigen op de wind en zal niet net boven de boomband afbreken (een risico bij hoger bevestigen van de boomband). Als laatste de boom water geven, veel water! Voordeel van planten in het najaar is dat de kluit minder snel (of niet) uitdroogt, het regent voldoende om de boom van water te voorzien. Maar bij de aanplant dus wel water geven. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik vind het leuk te weten wat je van mijn blog vindt, schrijf gerust een berichtje.