maandag 18 mei 2015

Kraamkamer

Het kleine grut.

Zo langzamerhand worden de vensterbanken weer wat minder vol, de zaden zijn zowat allemaal ontkiemd en toe aan de volgende fase: verspenen. Raar woord eigenlijk dacht ik, spenen is ook afwennen van de moederborst. Babyplantjes uit de moedergrond halen en in een eigen potje of stukje tuin verder laten groeien, oké er zit wel wat in. 

wanneer verspenen?

Uit het zaad ontkiemen altijd eerst twee blaadjes, deze zien er vaak heel anders uit dan het echte blad van de plant. Na die twee eerste blaadjes groeien dus de echte blaadjes en dat is het moment om te gaan verspenen. De jonge plantjes krijgen ruimtegebrek in de zaadbakjes en vooral hoge planten als zonnebloemen en cosmea's worden al snel lange slappe slierten. Dus er moet snel wat gebeuren wil je mooie planten krijgen. Ik vind het wat riskant om de zaailingen gelijk in de tuin te planten waar ze heel kwetsbaar zijn, de slakken liggen al op de loer! Wind, regen, kou, gravende katten doen er ook geen goed aan. Ik plant ze eerst over in potjes
en zet ze buiten in bakken waar ik ze makkelijk water kan geven. 

hoe doe je dat, verspenen?


Het kleine grut moet dus voorzichtig uit het zaaibakje gepeuterd worden en over geplant in potjes (of wc-rolletjes). Eerst geef ik de jonge plantjes in het zaaibakje flink wat water zodat ze makkelijk uit de grond loskomen. Dan voorzichtig met de vingers, een vork gaat ook goed, de boel vanonder af een beetje los maken. Vul het potje waar de zaailing in moet komen voor een deel met grond, pak de zaailing bij een van de eerste blaadjes vast en trek het uit de grond. Niet bij de stengel pakken want als het breekt is het einde plantje. Als het blaadje eraf gaat, is dat niet erg, er groeien vanzelf weer nieuwe aan. 
De zaailing in het potje zetten, aarde losjes aanvullen, even tegen het potje tikken en klaar. En zo verder. Tot slot de verspeende plantjes goed water geven. 
Pak de zaailing bij een van de eerste twee blaadjes vast. 
Jong lupineplantje. Onderaan de eerste twee, ronde blaadjes. Bovenaan het echte blad.

En nu lekker verder groeien in het eigen potje.

souvenir

De lupinenzaden kregen we vorig jaar tijdens de zomervakantie in Thüringen toen we een bezoek brachten aan het prachtige stadje Schmalkalden. Dit om promotie te maken voor de  derde Thüringer Landesgartenschau, vergelijkbaar met onze Floriade. Waren we dus eigenlijk een jaar te vroeg, had het best mee willen maken! Maar we namen dankbaar de zakjes zaad mee naar huis en maken daarmee onze eigen Floriade in Hof van Jaantje. Tip voor wie tijdens een vakantie wel richting Thüringen gaat: Schmalkalden zeker de moeite waard. 



2 opmerkingen:

Ik vind het leuk te weten wat je van mijn blog vindt, schrijf gerust een berichtje.