zaterdag 30 mei 2015

Elke millimeter telt

Regen, hagel en een klap onweer. Ik heb mijn oude kloffie al aan, klaar om de tuin in te gaan, maar eerst leegt een loodgrijze hemel zijn vracht boven Hof van Jaantje. Regen! Eindelijk! Na twee prachtige maar ook heel droge maanden snakt de tuin naar water. Even een weerpraatje, met hulp van het KNMI:

Met gemiddeld over het land 242 zonuren tegen normaal 178, was april een zeer zonnige maand. Het zonnigst was het in het zuidwestelijk kustgebied. Vlissingen - waar Hof van Jaantje zich bevindt - noteerde met 265 het meeste aantal zonuren. April was daarmee in Vlissingen de op drie na zonnigste aprilmaand sinds 1907. Doordat hogedrukgebieden vaak bepalend waren voor het weer, bleef de hoeveelheid neerslag beperkt tot landelijk gemiddeld 22 mm tegen normaal 44 mm. De minste neerslag viel in het westen van het land, op sommige plaatsen niet meer dan ca 10 mm. In Vlissingen viel er in april slechts 12 mm regen. Na april volgde nog eens een prachtige meimaand: de laatste maand van de lente was aan de koele kant, maar wel vrij droog en vrij zonnig. De meeste neerslag viel rond 5 mei. Een storing uit het zuidwesten zorgde die dag voor onweersbuien, zware windstoten en lokaal hagel. In Vlissingen viel er  die dag 20 mm regen, alweer ver onder het landelijk gemiddelde. Na 5 mei viel er af en toe nog wel eens een spatje regen, buitjes voor het stof, nooit meer dan 3 mm. Gisteravond viel er zomaar ineens 4,2 mm regen en net dus weer een lekkere plensbui. 

Nu weer blauwe lucht met dikke witte wolken en alles ligt te glimmen in het zonnetje. De grond is nu lekker nat en straks ga ik daar eens lekker een en ander in uitplanten. 

Hè bah, poep op het gras! Maar deze drol maakt me blij want het is egelpoep. Er scharrelt dus 's nachts een egel rond in Hof van Jaantje en die lusten graag een lekker slakje. Ga je gang egel en neem gerust je familie mee. 

En hier nog een spoor van de egel; slakje op, huisje blijft over.
Hé, wie ruimt er even af?
De meimaand is alweer bijna voorbij. Tere tinten van bloesem, de laatste tulpen fel en vrolijk, zoet geurende blauwe regen, en stralende paarse uienbollen (Allium aflatunense 'purple sensation'). De pioenen nog in de knop, die mogen in juni gaan schitteren en zo gaat de tuin langzaam de zomer in. 


Bedankt voor het lezen van dit blog, ik lees graag wat je er van vindt. Een reactie kan je schrijven in het vak hieronder of via facebook. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik vind het leuk te weten wat je van mijn blog vindt, schrijf gerust een berichtje.