maandag 13 april 2015

ieuw....een beest!

De hommel, ook een

slachtoffer van neonicotinoïden

Bij de beesten af!

Insecten zijn niet zo populair bij de mens. Die kriebelende, friemelende beestjes met veel te veel pootjes die overal maar in bijten en prikken zien we liever gaan dan komen. Ze brengen schade toe aan onze planten en vruchten en dat willen we natuurlijk niet. Picknicken bij een mierenhoop is ook niet zo'n succes. Helaas denken we over deze groep dieren meer aan de 'schade' dan aan het 'nut'. Schade moet voorkomen worden en op grote schaal gebeurt dat door gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, kortweg: gif. 

Neo-watte? 

Vorige week stond in de kranten het bericht dat neonicotinoïden (bestrijdingsmiddel in de landbouw) niet alleen de plaagdieren doodt, maar ook heel veel schade toebrengt aan dieren waarvoor het niet bedoeld is. Dieren die we hard nodig hebben, bijvoorbeeld voor het bestuiven van onze gewassen. Gelukkig zijn er naast knappe mensen die bestrijdingsmiddelen uitvinden ook weer knappe mensen die bestuderen wat de gevolgen van het gebruik hiervan zijn. Alleen heel jammer dat ze het bestuderen van de gevolgen pas na jarenlang gebruik van de middelen uitvoeren. Wedden dat ze het eigenlijk van te voren ook wel wisten? Dat ze toch gewoon doorgingen met gif gebruiken omdat het geld oplevert? Hopelijk wordt het tijdelijk gebruiksverbod, in 2013 afgegeven door de Europese Unie, om gezet in een definitief verbod. Er zijn vast ook weer heel knappe mensen die minder schadelijke middelen of teeltmethodes kunnen bedenken of hebben bedacht. 

Eigen huis en tuin 

De vlinder is ook een bestuiver

en ook gifslachtoffer. 
Wat moet je als hobbytuinier met dit bericht? Nou, deze schadelijke insecticide koop je ook gewoon bij het groenwarenhuis of drogist. Denk aan mierenlokdoosjes en anti-luizenmiddelen. Kies voor het bestrijden van schadelijke insecten biologische/ecologische middelen, als je er tenminste echt schade van ondervindt. Regelmatig lost de natuur deze problemen zelf voor je op; larven van lieveheersbeestjes zijn dol op luizen. 

Andere beestjes in Hof van Jaantje

Best een zwaar onderwerp van dit blogbericht dus we sluiten af met vrolijk dierennieuws: 
met het warme weer spartelen de salamanders weer vrolijk rond in het vijvertje. Grappige beestjes om te zien, ze voeden zich o.a. met muggenlarven. Ook de goudvissen vinden het warm genoeg worden om af en toe een rondje te zwemmen. Als het koud is, verstoppen ze zich op de bodem van de vijver tussen het groen. 
De vogels hebben het heel druk in de lente. De merels duiken met snavels vol takjes en grasjes in de coniferenhaag, nest in aanbouw. In de kastanjeboom is een winterkoninkje druk bezig met het bouwen van een nest, en zingen dat hij of zij doet, prachtig. Koolmeesjes zie ik ook regelmatig voorbij komen, of er een in het nestkastje zit weet ik niet, moet eens stiekem gluren. En op warme zonnige dagen fladderen er ook al vlinders rond. En ja, de slakken laten zich ook weer zien maar tot nu toe weet ik ze nog bij de bloemen weg te lokken  met koolbladeren die ik hier en daar op de grond tussen de planten leg. Chinese kool vinden ze heerlijk, spitskool valt ook in de smaak. Af en toe knabbelt er ook een rups mee. 

Merelman met wormen. Het gif komt in de grond terecht en
daardoor in de worm en daardoor...
Nog zo'n nijvere zoemer.

Biologisch bestrijdingsmiddel tegen slakken. Het bordje staat bij een salieplant, slakken houden niet van deze geur. 
De kleine watersalamander in de vijver. 

Niks eng, gewoon een prachtig beest met bontkraagje. 


1 opmerking:

Ik vind het leuk te weten wat je van mijn blog vindt, schrijf gerust een berichtje.