zaterdag 14 november 2015

Weer code geel

Code geel in verband met gevaarlijk weer.

...Vrijdagmiddag en vrijdagavond kunnen er zware windstoten voorkomen van ongeveer 90 kilometer per uur. Ook is er kans op onweer...

Zo waarschuwde het KNMI ons donderdag. Dat deed me denken aan het blogbericht dat ik in maart schreef: code geel. Hof van Jaantje zag toen geel van de bloeiende voorjaarsbloemen. Nu in het najaar dus weer code geel, oftewel eindelijk echt herfstweer. Het viel hier vrijdag allemaal best mee. Behoorlijk wat wind en regen maar niets om wakker van te liggen. Degenen die er op het fietsje door moesten, zullen dit anders ervaren hebben. En, is er in Hof van Jaantje net als in maart nu ook nog 'geel' te vinden? Een rondje met het fototoestel door de tuin leverde nog aardig wat gele plaatjes op. 

In de herfst neemt het bladgroen in de bladeren af en komen de andere kleuren tevoorschijn. 

Natuurlijk heel wat bladeren met een mooi, geel herfstkleurtje. 
Maar ook nog een paar gele bloemen:


De kamperfoelie bloeit en geurt ook nu nog.

En de teunisbloem denkt ook nog niet aan stoppen. Het slakje maakt er dankbaar gebruik van en eet het buikje rond. 
En tot slot een aantal gele vruchten: 

Deze mogen niet ontbreken in de herfst, kalebassen uit de volkstuin. 

Een appeltje voor de vogels.
Een hele tijd waren gele bloemen niet populair bij de tuinliefhebbers, te fel, te opdringerig, lastig te combineren met andere kleuren. Pastelkleuren en wit voerden de boventoon. Langzaamaan komt geel weer terug in de borders. Gelukkig maar want het maakt de tuin een stuk vrolijker en pittiger. Met gele bloemen haal je het zonnetje in de tuin, zelfs op een sombere, bewolkte dag. In Hof van Jaantje combineer ik gele bloemen met andere warme kleuren: oranje en rood. In een andere border is de kleurcode geel/wit. Dat zijn vrij 'veilige' combinaties, maar het kan ook gewaagder. Denk ik net als aan het begin van dit blogbericht weer even terug aan het voorjaar, toen ik in de Keukenhof spetterende kleurencombinaties zag. 

Geel met roze? Waarom ook niet. In het tulpje 'Lilac Wonder' zijn deze twee kleuren van nature aanwezig. Narcis 'Hawera' maakt met zachtgeel tussen het tere tulpenroze een lief voorjaarsboeket. 

Nóg uitbundiger: verschillende rassen gele tulpen, én geel/rood, in combinatie met het harde roze van het gebroken hartje (Dicentra spectabilis), zeker een spektakel! 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik vind het leuk te weten wat je van mijn blog vindt, schrijf gerust een berichtje.