zondag 13 september 2015

Alles voor een dubbeltje

De bloempotten van oma zijn weer helemaal hip. Van die gezellige knalgroene, oranje, of kanariegele - vaak gecombineerd met bruin - geglazuurde potten waar dan een vrolijk oranje, roze of rode begonia in stond. Of een Kaaps viooltje en in de winter een cyclaam of azalea. Netjes op een rij in de vensterbank achter de vitrage. Jarenlang haalden we onze neus op voor oma's bloempotten en belandden ze achterin het schuurtje, Wit en crème, zwart en grijs dat werd de trend. Maar na die kleurloze jaren krijgen we weer zin in de fleurige vrolijkheid van de jaren 60 en 70. Er zijn weer volop gekleurde potten te koop bij de groenwarenhuizen, meestal nog wel effen van kleur. Maar ook de potten en vazen van oma zijn weer te koop en heten nu retro - nagemaakt oud - of vintage - echt oud - keramiek. Even wat googelen met de zoekterm 'vintage bloempot' en je waant je in de bloemenwinkel van de jaren 70, een feest van herkenning. 





Daar staat 'ie mooi te zijn.
Waarom nu dit verhaal? Gisteren kocht ik op de rommelmarkt in de alles-voor-10-cent-kraam een bloempot. Een echte vintage bloempot voor 10 cent. Eigenlijk een lelijk kitscherig geval in crème en bruin met een vleugje blauw, hier en daar een klodder rood en langs de bovenkant een gouden randje. Maar wel een bloempot met karakter, hij mocht met  mij mee naar huis. Vandaag lekker aan het rommelen geweest met plantjes en potten. Een palm die zo'n beetje uit zijn pot was gegroeid uit elkaar gepulkt en overgeplant in drie potten. Een van de drie mag in de omabloempot staan en laat die lelijke eend nou toch precies kleuren bij de spulletjes op het kastje! 




Als deze palm groeit, maakt hij steeds weer een nieuw plantje.
Ze zijn heel makkelijk uit elkaar te halen (wel eerst de kluit goed nat maken) en opnieuw te planten. 
Ook voor tien cent gekocht: een leuk gatenvaasje.

Gatenvaasje met cosmea en wat salieblad. 
Nu het gedaan is met de zomer zitten we niet meer op het grote terras. Vanuit huis kunnen we dit terras niet zien en dus ook niet de bloemen die daar nog in potten staan. Vandaag deze potten en  ook de zinken teil met dahlia's en eenjarigen verhuisd naar het terras achter het huis. Alleen de pottentoren is op het grote terras blijven staan, te zwaar om te versjouwen.


De pottentoren moet in de hoek blijven staan. De gieter kocht ik ook eens op een rommelmarkt, voor vijftig cent. 
Een heel leuke windesoort, deze Ipomoea quamoclit. 

Ook zin om omabloempotten en -vazen te kijken? Hier vind je ze in allerlei soorten en maten : retro en vintage bloempotten

1 opmerking:

  1. Leuk Arina. Ook ik kocht gekleurde bloempotjes in de kringloopwinkel voor een paar dubbeltjes. Tweedehands is zo leuk!
    Groetjes, Hilly.

    BeantwoordenVerwijderen

Ik vind het leuk te weten wat je van mijn blog vindt, schrijf gerust een berichtje.