zaterdag 29 april 2017

Zomer in je bol in april

Zomerse kleuren in de voorjaarsborder.
De oranje tulp 'Ballerina',
de donkere 'Queen of night'
en geel met rode 'Striped Bellona'. 
Wat is het genieten nu de tulpen volop in bloei staan. April is tot nu toe een koude maand en daardoor blijven de tulpen ook lang 'fris'. De narcissen raken wel langzamerhand uitgebloeid. De uitgebloeide bloemen van narcissen en tulpen knip ik van de steel, blad en steel blijven staan en zorgen - terwijl ze langzaam verdorren - voor voedsel in de bol. Zo verzamelen ze energie om volgend jaar weer volop te groeien en bloeien. 

Dit is het moment om je boembollen-aanplant te evalueren: kunnen er nog bollen bij? (altijd!) Moet er iets veranderen aan de kleurcombinaties, staan ze op de goede plek of niet? Maak nu notities - en foto's - zodat je in het najaar nog weet welke bollen je wilt poten. 
Bollen waarvan je vindt dat ze niet helemaal op hun plek staan, kun je merken door een stukje draad aan de steel te knopen. Kunnen ze toch rustig in de border afsterven en daarna gerooid worden. Moeten ze gelijk de border uit  en wil je ze in het najaar weer planten, zet ze dan met loof in een ruime pot of emmer met zand. Dan kunnen ze daar rustig verdorren en voedsel opslaan in de bol. 

Geel spektakel van narcis 'Pipit' en tulp 'Westpoint' (tenminste, deze tulp is geleverd als 'Westpoint' maar ik denk dat het een andere tulp is...de bloem is minder spits en puntig dan de echte 'Westpoint'.)
In april is het niet alleen genieten van voorjaarsbollen, het is ook tijd om zomerbollen en -knollen te planten. In april-mei mogen deze zomerbloeiers de grond in. 
Zomerbollen en -knollen kunnen zorgen voor ouderwets aandoende spetterende kleuren in de zomer. Hierboven gladiolen, fresia's, dahlia's, liatris en aronskelken in felle retrotinten. Maar het kan ook minder bont en grof: 
Een verfijnd kleurenpalet, zomerbollen en knollen gecombineerd met grassen en vaste planten. Op de foto's staan verschillende dahlia's, een aronskelk (Zantedeschia), de oranje en gele crocosmia's en de sierlijke, witte Abessijnse gladiool. 
Voor elk wat wils dus bij de zomerbol. Bovendien kunnen ze ook prima in potten op het terras: 

Potten, vazen, manden, bakken, alles vol met zomerbol.
Ik kreeg een mooie sortering
zomerbollen voor mijn verjaardag.
Volop mogelijkheden dus, maar hoe plant je deze bollen en knollen? 

- Dahlia en begonia plant je heel ondiep, een klein laagje aarde over de knol of bol is voldoende. 
- alle andere bollen plant je twee keer zo diep als ze zelf hoog zijn. 

Allemaal houden ze van warmte en zon en niet van natte voeten. 
Ze kunnen in april-mei de grond in, gelijk op de plaats in de border waar je ze wilt hebben. Wat ook goed kan, is de bollen nu in potten opkweken en later pas in de border planten, zo kun je mooi lege plekken opvullen die bijv. ontstaan als de voorjaarsbloeiers uitgebloeid zijn. 
Zet de potten op een lichte plek en houd ze vochtig maar niet te nat. Pas ook op voor nachtvorst. Zou jammer zijn als de jonge scheuten bevriezen.  

Na de bloei - die zeker bij de Dahlia tot in de herfst door gaat - net als bij de voorjaarsbollen het loof af laten sterven en de bollen en knollen voor de vorst uit de grond halen en koel en droog bewaren. 

Nog twee foto's ter inspiratie van dahlia's in de vaste plantenborder: 



foto's gevonden op wroeten.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik vind het leuk te weten wat je van mijn blog vindt, schrijf gerust een berichtje.