maandag 8 mei 2017

Blauwe regen

Elegant bungelt hij over de schutting, de blauwe regen. Zijn lichtblauwe, heerlijk geurende bloemtrossen, wuiven heen en weer in de wind. 

Wisteria sinensis is de Latijnse naam - afkomstig uit China. De blauwe regen in Hof van Jaantje althans want er is ook een Japanse soort: Wisteria floribunda. 
Om het nog ingewikkelder te maken, is er ook nog een kruising van deze twee, de Wisteria x formosa. 

Doet me denken aan het grapje dat we als kind lollig vonden: "mijn moeder is een Chinees (één oog schuin naar beneden trekken), mijn vader is een Japanner (andere oog schuin naar boven), arme ik!"


Hoe onderscheid je nu een Chinees van een Japanner bij de blauwe regen: 
de Chinees windt zijn takken linksom (van onderaf gezien), de Japanner rechtsom. 
De formosa heeft van rechts naar links draaiende takken. Ingewikkeld - zowel letterlijk als figuurlijk. 




Linksom dus Chinees. Elegante bloemtrossen maar takken als staalkabels! Stevige ondersteuning van deze klimmer is noodzakelijk. 

Bij ons groeit de blauwe regen tegen de schutting maar hij kan ook goed tegen een gevel geleid worden of zelfs als boom opgekweekt worden. 


Blauwe regen tegen de gevel van een gebouw in park Sanssouci te Potsdam. Prachtige kleurencombinatie, als ik de schutting nu ook eens in dat zachte zandgeel schilder...
Om een blauwe regen zo langs de gevel te laten groeien, moeten er stevige horizontale draden gespannen worden waar de takken houvast aan hebben. 
Een blauwe regen is niet veeleisend wat standplaats betreft, als het maar geen diepe schaduw is. Vochtige grond met veel organisch materiaal (bladafval bijv.) vind de blauwe regen lekker. Mest hoeft niet zozeer en zeker geen kalk, dan verkleurt het blad. 

Na de bloei gaat de plant enorm groeien, lange takkenslierten schieten alle kanten op. Je kunt deze in de zomer een keer afsnoeien of inkorten en in het najaar de hele plant flink terug snoeien. Laat jonge takken waar je volgend jaar bloemen op wilt zien met rust en bind ze vast in de groeirichting waarin je ze graag ziet. Je kunt ze tot tot 35 cm terug snoeien als ze erg lang zijn en in het voorjaar eventueel nog eens tot 15 cm. Dan wel oppassen dat je geen takken met bloesemknoppen afknipt. Van de ontbladerde lianen kun je mooi kransen vlechten. 



Het kan wel een paar jaar duren voordat de blauwe regen volop bloeit en zijn blauwe, roze of witte wolken laat zien. Ja, er zijn ook roze en witte soorten te koop en het blauw is er in lichtere en donkerdere tinten. Het geduld wordt beloond met een paar weken bloei in mei - ik hoop altijd dat het niet hard gaat waaien en regenen want dan blijven er maar zielige verfomfaaide trossen over. Na de bloei is het een fraaie struik met mooi, frisgroen blad. 




Een droom om onderdoor te lopen, deze wisteria-tunnel in Japan. Je zit goed de verschillende bloemkleuren. 

1 opmerking:

Ik vind het leuk te weten wat je van mijn blog vindt, schrijf gerust een berichtje.