maandag 29 mei 2017

Terug in de tijd

Geelgroene wolfsmelk (Euphorbia cyparissias).
De lange aren die er tussen groeien ken ik niet bij naam. 
We waren het hemelvaartweekend op stap, vrienden bezoeken in Elbingerode - een plaatsje in de Harz in Duitsland. Elbingerode ligt op zo'n 500 meter hoogte en wat de flora betreft reis je dan een beetje terug in de tijd. 
Doordat het daar langer koud is, moeten planten die bij ons al bijna uitgebloeid zijn daar nog in bloei komen. Het was er dit voorjaar lang koud en nat geweest. De appelbomen stonden nog volop in bloesem en het fluitenkruid had zijn bloeischermen nog niet uitgevouwen. Maar er stond al wel allerlei moois te bloeien in dit prachtige stukje Duitsland. Bloemen die wij als sierplant in de tuin planten, groeien daar vrolijk en vrij in de bergweiden. Net als bij ons was het in Elbingerode dit weekend zomers warm. We wandelden langs een bloemrijk grasland dat lekker in de zon lag te stoven - het geurde heerlijk naar kruidenthee. 
Een groot deel van de Harz is beschermd natuurgebied. De weiden mogen niet bemest worden waardoor allerlei planten naast de grassen de kans krijgen om te groeien en bloeien. 

Weiland met een zee aan blauwe ereprijs, gele spetters boterbloem en een witte schermen duizendblad. 

Tussen riviertje en bos, in het natte grasland, groeit naast boterbloem ook adderwortel (Persicaria bistorta). 

En wie scharrelde daar rond op zoek naar een lekker hapje? Reintje de vos! Onze dag kon niet meer stuk. 
De weilanden worden begraasd door het 'Harzer Rotvieh', prachtige roodbruine runderen die de laatste jaren weer gefokt worden. De koeien werden vroeger vooral als last- en trekdier gebruikt. Mooi legpuzzelplaatje hè. 

Aan de bosrand en op lichte plekken in het bos, of zoals hier tussen de rotsen, groeide het hoornbloempje volop. Grappige witte sterretjes. 

Het is niet te geloven, paar dagen er tussen uit - even niet aan onkruid denken - en wat zie je dan: HEERMOES! Maar wel een heel mooi soortje met sierlijk geveerd blad. Het is de bospaardenstaart: Equisetum sylvaticum. In Nederland komt deze nauwelijks meer voor. Op deze site is er meer over te lezen. 
En dan kom je thuis en blijkt er in eigen hof een ware bloei-explosie plaatsgevonden te hebben. 

De blauwe geraniums bloeien hier al volop. In de Harz groeien ze in het wild, maar ze waren nog net niet in bloei. 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik vind het leuk te weten wat je van mijn blog vindt, schrijf gerust een berichtje.