zondag 4 juni 2017

Tuinieren op blote voeten

Op blote voeten loop ik over het gras, ah wat voelt dat heerlijk koel en zacht. Puur genot..........au...... wat is dat? Een takje, ik peuter het onder gras en klaver vandaan - het zit stevig vastgegroeid - het is een meidoorntakje met scherpe stekels, gelukkig stapte ik niet in een doorn! 
Ondanks deze gevaren loop ik ontzettend graag op blote voeten. Als klein kind trok ik ook altijd al mijn schoenen en sokken uit, een soort oerdrang om blootsvoets door het leven te gaan? 
Nu kan dat wel eens heel gezond zijn: 
- het stimuleert de bloedsomloop;
- je lichaam stoot makkelijker een grote hoeveelheid vetten en gifstoffen uit;
- het vermindert stress, depressie en nervositeit en versterkt het zenuwstelsel;
- het voorkomt spataderen en zorgt voor betere verdeling van voedingsstoffen door je lichaam;
- als je op blote voeten loopt, oefen je druk uit op al je zenuwuiteinden die in contact staan met verschillende organen in je lichaam.


Mijn voetzolen zijn niet meer 'oer', zo'n takje komt hard aan. 
Tuinieren op blote voeten is, al zou ik het graag doen, een beetje te riskant met alle stekels, steentjes en andere scherpe voorwerpen die er in de tuin voorkomen. Maar kijk, daar is iets voor uitgevonden, een soort van 'blote voeten schoenen' zoals op de foto hiernaast te zien is. Het ziet er nogal vreemd uit maar als je ze draagt voelt het alsof je op blote voeten loopt terwijl je voetzolen en tenen beschermd zijn. Misschien een idee voor Jaantje? Ze zijn helaas nogal prijzig om zomaar eens uit te proberen. Tuinieren op (bijna) blote voeten, dat gaan we dus niet doen. Wel was ik al even op zoek naar fijn schoeisel om mee in de tuin te gaan. In late herfst, winter en het vroege voorjaar kan ik prima uit de voeten op mijn oude wandelschoenen. Die zijn lekker stevig, waterdicht en warm. Nadeel: je moet steeds veters strikken. Tussen het tuinklussen door even snel naar binnen om iets te pakken, wordt zo altijd even een tijdrovend klusje. 

Oude werkschoenen in de tuinen van Appeltern.
Zodra het droger en warmer weer wordt, stapte ik over op klompen maar het nadeel hiervan is dat ze zo los aan je voeten zitten. Steeds vaker stapte ik half naast de klomp op het harde randje (au!), en er valt ook van alles in: grond, blad, steentjes (nog meer au!). En mijn voeten werden moe van het lopen op klompen. Op zoek dus naar een alternatief. Het werd een goedkope instapper, geen veters te strikken, goed aansluitend en toch niet te warm in de zomer. Gaat waarschijnlijk net een tuinseizoen mee, maar dan zien we wel weer. 

En na het tuinwerk: schoenen uit en een rondje over het gras lopen. Heerlijk! 

Hier snappen ze het ook: voel je alsjeblieft vrij om sokken en schoenen uit te trekken. 😊

Keurig grasveld overigens, geen klavertje of boterbloem te bekennen. Daar zullen vast ook geen addertjes onder het gras te vinden zijn in de vorm van stekelige takjes. 

2 opmerkingen:

  1. Ik ken iemand die die teenschoenen heeft en het loopt leker. Maar zie je het voor je, een tuinvrouw met die modder teenschoenen ? Als je iets uit huis moet hebben? Elke keer uittrekken, alle tenen eruit, en weer aan als je naar buiten gaat. Instappers, veel practischer voor ons. Groetjes Hetty

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Inderdaad helemaal niet zo handig, tenzij....een voetenbad plus handdoek bij de achterdeur i.p.v. een deurmat? Nee, toch maar instappers!

      Verwijderen

Ik vind het leuk te weten wat je van mijn blog vindt, schrijf gerust een berichtje.