zondag 16 juli 2017

Het regent, het zegent

Een hommel schuilt voor de regen
in een bloem van de toorts. 
Het regent, het zegent
de pannetjes worden nat
daar kwamen twee soldaatjes aan
die vielen op hun gat

Het regent, het zegent
de pannetjes worden nat
daar kwamen twee boerinnetjes
die vielen op hun kinnetjes

het regent, het zegent
de pannetjes worden nat

Alweer een gedicht/liedje over regen maar echt, ik kon woensdag wel zingen van blijdschap zo lekker regende het. Eindelijk viel er een flinke hoeveelheid, 40 millimeter in de regenmeter en nóg regende het door. Wat we in juni en juli tekort kwamen, viel nu in een keer naar beneden. 


Door de aanhoudende droogte zitten we nog steeds met een half omgespitte voortuin. De grond was gewoon te hard om te bewerken. Aan de andere kant - oftewel op de andere helft - groeien de pompoenen uitstekend (lees ook: pompoenen in de voortuin) Geplant in een lekker bed vol compost en wat mest, bedekken ze bijna het hele stuk grond. Onder het blad groeien de eerste flespompoenen. Dat wordt smullen in het najaar. 

Net onder de grote, ruwe bladeren zitten de grote pompoenbloemen verscholen. De bijen weten ze gelukkig wel goed te vinden anders zouden er geen vruchten uit groeien. 


Pompoensoep, pompoentaart, pompoenchutney, pompoen-mmmmmm!
De pompoenen zien er al heel goed uit maar kunnen nog niet geoogst worden. Ze zijn oogstrijp als het steeltje indroogt en kurk-achtige barsten krijgt. Op de andere helft van de voortuin gebeuren ook wel leuke dingen: spontaan groeit en bloeit er van alles nu het zomaar zijn gang mag gaan. 
la-maar-waaien en dan krijg je dit... 

...maar ook dit. Een lief geraniumpje, heermoes en vrouwenmantel. 
Maar eh... ik wil wel heel graag verder aan de voortuin en gelukkig komen er een paar weken vakantie aan waarin ik weer wat meer tijd voor de hof heb. Ook gaan we even lekker op stap. Het bloggen zal daardoor op een lager pitje staan maar daarna komen er weer met regelmaat nieuwtjes uit Hof van Jaantje. 

Deze leuke vakantieprent is van Stephanie Lambourne.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik vind het leuk te weten wat je van mijn blog vindt, schrijf gerust een berichtje.