zondag 27 december 2015

Top in 2015

Nooit gedacht dat ik in de laatste week van het jaar op mijn knieën op het tuinpad zou zitten: onkruid wieden! Met het zachte weer blijft het gewoon groeien dus toch maar weer het gereedschap uit de schuur gehaald. Koptelefoon in mijn mobiel geplugd, radio aan en gaan. Doe ik anders nooit, muziek luisteren buiten, maar voor de top 2000 maak ik een uitzondering. Het is weer de tijd van het jaar voor lijstjes en overzichten, terugkijken en vooruitblikken en laat ik daar maar aan mee doen met een Hof van Jaantje Top 10. Tien successen, mooie en minder mooie momenten in en om de tuin in 2015 - in willekeurige volgorde: 

1 Vogels 
Puttertje op zonnebloem

Natuurlijk deed ik in 2015 mee aan de tuinvogeltelling! Maar hoe ik ook tuurde, er was geen kip te bekennen in Hof van Jaantje. De tuinvogeltelling van 2016 komt alweer naderbij dus dan kan ik op herhaling. Het bleef overigens niet zo stil in de tuin, in oktober vlogen de spreeuwen af en aan naar de druiven en appels en spotte ik zelfs een bonte specht op de appelboom. In november en december was het genieten van puttertjes die zaden kwamen snoepen van de zonnebloem. 

2 Vijvertje

Een leuk project was de aanleg van het vijvertje in een verloren hoekje van de tuin. Het vangt mooi het regenwater op en raakt al aardig begroeid. 


3 Bollenfestijn

Ik kon ze wel uit de grond kijken, al die bollen die in het najaar de grond in waren gegaan. En ze stelden me niet teleur, het werd een kleurrijk voorjaar in Hof van Jaantje met al die tulpen en narcissen in de borders. Wekenlang genieten. 








4 Uitstapjes

Zeeuwse bloembollenroute
Even lekker weg en een kijkje nemen in andere tuinen. Genieten en inspiratie opdoen en met nieuwe planten weer thuiskomen. In het voorjaar was er de Zeeuwse bloembollenroute en bezocht ik in Oostkapelle twee prachtige tuinen van enthousiaste tuinvrouwen. In 2016 is er weer een Zeeuwse bloembollenroute en wel op 22 en 23 april, ik zet het in de agenda! In mei nóg meer uit mijn bol gegaan en wel in de 'good old' Keukenhof. Traditiegetrouw waren er in juni ook weer open tuin- dagen en bezocht ik een aantal Zuid Bevelandse tuinen, via Kwekerij Sluishoek naar huis - met nieuwe planten in de kofferbak. 


Open tuin Nisse

5 Het weer


Te droog? Dan maar gieten 
met water uit de waterput.
Het weer - tsja wat zullen we er van zeggen? Altijd gespreksstof op een verjaardag of in de rij voor de kassa. In 2015 was het óf kurkdroog óf kleddernat. Te koud, te warm, te veel wind, te veel zon...hoe zal het in 2016 zijn? Ik durf geen voorspelling te doen. 

6 Oogst

Ondanks droogte en nattigheid hadden we een geweldige oogst aan bessen, druiven en appels. Veel ervan staat nu in potten in de trapkast. 





7 Egel


Dat was een ontzettend leuk moment in de tuin, die zomeravond dat er een egel op z'n gemakje door de tuin scharrelde en uit de vijver kwam drinken, een paar slakken opknabbelde. Minder leuk was het toen (dezelfde?) egel  in oktober 's nachts bij de kippen op bezoek ging, dat leverde een hoop nachtelijk gekakel en gefladder op en voor mij een onderbroken nachtrust. 

8 Genieten

Naast al het wieden, maaien, oogsten, koken, snoeien, was het vooral ook genieten in de tuin. Het is ieder jaar weer spannend, wat gaat goed groeien en bloeien en wat is dit jaar minder of zelfs verdwenen. Zelfzaaiers zorgen voor spontane combinaties en dat levert soms prachtige resultaten op. Zoals het vingerhoedskruid met zonnehoed in de rood/oranje border. Veel foto's van genomen want volgend jaar kan het wel weer verdwenen zijn. 
























9 Grassen

Ook zo'n topper is het toepassen van siergrassen in de border, combineert prachtig met vaste planten en zorgt voor lucht en beweging in de border. 

10 Plannen maken

En dan ligt er weer een heel nieuw (tuin-)jaar voor ons. Een deel van Hof van Jaantje gaat op de schop om een pluktuin te creëren, een plan wat er op papier goed uitziet en hopelijk in de praktijk mag groeien en bloeien. Vol verwachting kijk ik ook weer uit naar het moment dat de bloembollen bloeien, meer nog dan vorig jaar en ook andere combinaties. 

Ik zal weer kilometers afleggen op de knieën om onkruid te wieden en tsja het heermoes zal ook wel weer de kop op steken. Maar er zal ook vast weer veel te genieten zijn en dat hoop ik dan weer met jullie te delen. Van een selectie foto's van 2015 heb ik weer een jaaroverzicht gemaakt: KLIK 






zondag 20 december 2015

Echt nep dennengroen


Dennengroen en rozen
Sinds we in ons huidige huis wonen, heb ik geen kerstboom meer in huis gehaald. Er is geen plaats in de huiskamer waar hij zou kunnen staan zonder dat we er tegenaan lopen. Jammer? Beetje. Ik heb een sfeervol alternatief waar ik al jaren tevreden over ben: de guirlande. Elk jaar rol ik zo'n twee weken voor kerst de namaak dennentak-slinger-met-lichtjes uit en hang 'm aan de haakjes die ik jaren geleden voor dit doel in de balk schroefde. Dan de slinger versieren en klaar is Jaantje. Dat versieren doe ik elk jaar weer een beetje anders, gewoon waar ik zin in heb op dat moment. Vorig jaar na de kerst heb ik de lichtsnoer uit de slinger gehaald omdat er heel veel lampjes niet meer brandden. Bij het groenwarenhuis kocht ik in de uitverkoop een leuk ledlichtjessnoer met witte rozen over de lampjes. Die heb ik nu door het groen gevlochten tot een biologisch wonder: dennengroen met rozenbloei. Veel meer was er niet nodig, zag er al gelijk gezellig uit. 

Buiten opruiming gehouden: al het uitgebloeide spul uit de potten op de composthoop gegooid. De geurgeraniums in het platte bakje gezet, beschermd tegen de vorst. Welke vorst? Haha, wat is het warm hè! En dan onder de kastanjeboom een minikerstboompje gezet en zelf nog een soort kerstboom gemaakt van stokken, idee gevonden op Pinterest. Toch nog een echte kerstboompjes, al staan ze dan buiten. 

Stokkenboompje stap 1. De stokken met touw aan elkaar vastbinden. 


Ik vond het leuk om er klimop doorheen te vlechten. Eerst een stuk nat oasis op de aarde gelegd, mos er overheen, klimoptakken in het oasis gestoken en om de takken gevlochten. 

Appeltjes aan de stokkenboom gehangen. Eerst een oogje van ijzerdraad (groen bloemistendraad) maken en dan ophangen met touw. 


Op het mos cupcakes van frietvet met zaden voor de vogels en nog wat sierappeltjes. Bijna klaar, alleen nog lichtjes erin. 


Voor de minikerstboom maakte ik een slinger van sierappeltjes.

Klaar! Gezellig.




Nog meer gefröbel: omdat ik de ledlampjes zo fel vond, heb ik er stukjes tissue omheen gevouwen. Vast gemaakt met van dat groene spul waar je ook corsages mee afwerkt. Nu zijn het net bloemetjes. 






zaterdag 5 december 2015

Van buiten naar binnen.

Hallo bloglezers!


Vorige week geen bericht geschreven, kwam er even niet van. Nu is er op dit moment ook niet zo veel inspiratie te vinden in de tuin, wel veel nattigheid. Een rondje met het fototoestel levert momenteel ook niet zoveel spectaculaire beelden op. Maar als het buiten niet wil, dan maar binnen aan de slag. Eerst met een schaartje door de tuin de laatste bloemen en wat bessen geknipt en dan binnen wat aanrommelen met verschillende achtergronden en manieren van belichting. Dat leverde toch weer een aantal mooie plaatjes op en die wil ik jullie hier graag laten zien. 

Drie keer Rudbeckia hirta (ruige rudbeckia op z'n Nederlands)


De ruige rudbeckia is een eenjarige die in allerlei tinten van zonnig geel tot koffiebruin bloeit. De steel en bladeren zijn (ruig) behaard. Goede snijbloem, stralend middelpunt in de border. 

...met een paar vuurdoornbessen. 

En verder...

Ondanks dat het niet zo aantrekkelijk is om de tuin in te gaan, liggen er nog wel wat klusjes op me te wachten: een aantal narcisbollen die ik nog in potten wil planten, de dahliaknollen vorstvrij en droog opbergen, het net dat over de vijver lag van blad ontdoen en opruimen, dat soort klusjes dus. Vanmiddag maar eens goed aankleden en de wind trotseren, stormachtig hier aan de kust. Code....? Koud is het in ieder geval niet, Sinterklaas kan zijn zomermantel aan, als hij zijn stormmijter maar op zet. Natuurlijk heel wat berichten in de krant over de natuur, klimaatverandering e.d. nu momenteel de klimaattop in Parijs plaats vindt. Twee vielen mij op, toevallig allebei over gras: 

Het gras in Hof van Jaantje kan ook nu best nog gemaaid worden. 

Gaat even over het laatste deel van dit artikel: klaver tussen het gras. Normaal gesproken wil je dat niet in je gazon maar, zoals de boer aangeeft, het zorgt wel voor bemesting. Ook oogt je gras in droge periodes toch nog frisgroen als er klaver tussen groeit. Dus in plaats van klaver in het gazon als onkruid te zien, kun je er profijt van hebben. Er zijn overigens graszaadmengsels te koop met klaver. 
Na afloop van de knip- en fotosessie. Alle modellen hartelijk dank voor het geduldig poseren. 


zondag 22 november 2015

Zou de goede sint wel komen...

Regen en hagel, wind, guur. In de verte hoor ik de koperblazers op de kade Sinterklaas verwelkomen en ik denk aan de kleumende ouders en kinderen met rode snotneusjes, bedelend om een  handje pepernoten. Zou de goede Sint wel komen nu hij 't weer zo lelijk vindt...de regels van het sinterklaaslied komen spontaan bij me op als ik naar buiten kijk. Maar natuurlijk komt de sint, met zijn pieten - nog steeds met watervaste, donkere schmink. 


Hoor, de wind waait door de bomen...Wat ging het tekeer afgelopen week. De wind blies het tuinmeubilair aan de kant en danste over het terras. Over klimaatverandering hoorde ik een interessant gesprek op Vroege Vogels radio. Zo'n warme herfst voelt natuurlijk wel lekker voor ons maar het is  niet normaal en heeft grote gevolgen voor de natuur waar wij in leven. 

De bessen van de vuurdoorn geven nog lekker veel kleur. De vogels, vooral merels, beginnen nu van de bessen te eten. 

En ook de sierappel hangt nog vol. 
Een puttertje (ook wel distelvink genoemd, of andersom) kwam zonnebloempitten eten. De zonnebloem had zichzelf in het strookje bij het huis gezaaid, naast het raam. Dus ik zat op de eerste rij te genieten. 

Op het tuinblog van De Houtstek las ik een mooi gedicht van Remco Campert dat prachtig past bij de laatste roosjes die nu bloeien. Voor Hof van Jaantje moeten we het even aanpassen naar 'roze roos': 


De witte roos

het was laat in het jaar
ach eigenlijk bedoel ik eind november
de negenentwintigste als ik het wel heb
zo om een uur of vier in de middag
(op de minuut af weten is moeilijk
zowel van tevoren als achteraf
slechts tijdens had het gekund
maar ik lette niet op de tijd)
toen van de witte roos
het laatste blaadje losliet
en neerwaarts warrelde
donkerende grond tegemoet








zaterdag 14 november 2015

Weer code geel

Code geel in verband met gevaarlijk weer.

...Vrijdagmiddag en vrijdagavond kunnen er zware windstoten voorkomen van ongeveer 90 kilometer per uur. Ook is er kans op onweer...

Zo waarschuwde het KNMI ons donderdag. Dat deed me denken aan het blogbericht dat ik in maart schreef: code geel. Hof van Jaantje zag toen geel van de bloeiende voorjaarsbloemen. Nu in het najaar dus weer code geel, oftewel eindelijk echt herfstweer. Het viel hier vrijdag allemaal best mee. Behoorlijk wat wind en regen maar niets om wakker van te liggen. Degenen die er op het fietsje door moesten, zullen dit anders ervaren hebben. En, is er in Hof van Jaantje net als in maart nu ook nog 'geel' te vinden? Een rondje met het fototoestel door de tuin leverde nog aardig wat gele plaatjes op. 

In de herfst neemt het bladgroen in de bladeren af en komen de andere kleuren tevoorschijn. 

Natuurlijk heel wat bladeren met een mooi, geel herfstkleurtje. 
Maar ook nog een paar gele bloemen:


De kamperfoelie bloeit en geurt ook nu nog.

En de teunisbloem denkt ook nog niet aan stoppen. Het slakje maakt er dankbaar gebruik van en eet het buikje rond. 
En tot slot een aantal gele vruchten: 

Deze mogen niet ontbreken in de herfst, kalebassen uit de volkstuin. 

Een appeltje voor de vogels.
Een hele tijd waren gele bloemen niet populair bij de tuinliefhebbers, te fel, te opdringerig, lastig te combineren met andere kleuren. Pastelkleuren en wit voerden de boventoon. Langzaamaan komt geel weer terug in de borders. Gelukkig maar want het maakt de tuin een stuk vrolijker en pittiger. Met gele bloemen haal je het zonnetje in de tuin, zelfs op een sombere, bewolkte dag. In Hof van Jaantje combineer ik gele bloemen met andere warme kleuren: oranje en rood. In een andere border is de kleurcode geel/wit. Dat zijn vrij 'veilige' combinaties, maar het kan ook gewaagder. Denk ik net als aan het begin van dit blogbericht weer even terug aan het voorjaar, toen ik in de Keukenhof spetterende kleurencombinaties zag. 

Geel met roze? Waarom ook niet. In het tulpje 'Lilac Wonder' zijn deze twee kleuren van nature aanwezig. Narcis 'Hawera' maakt met zachtgeel tussen het tere tulpenroze een lief voorjaarsboeket. 

Nóg uitbundiger: verschillende rassen gele tulpen, én geel/rood, in combinatie met het harde roze van het gebroken hartje (Dicentra spectabilis), zeker een spektakel! 



zondag 8 november 2015

Op de schop


In 2006 betrokken wij dit huis en maakte ik plannen voor de herinrichting van de tuin. De paden bleven liggen, borders werden vergroot, gras omgespit en de ontstane borders ingericht als vaste plantenborder. De borders werden op kleur ingeplant: roze/purper, geel/rood/oranje, geel/wit, blauw/wit, blauw/geel. En zo bleef het in grote lijnen, nu alweer negen jaar. Hier en daar werd er nog eens een reepje gras omgespit om de border nog wat ruimer te maken, er kwam een kruidentuintje bij, haagjes werden geplant, planten groeiden en bloeiden of gingen dood en werden vervangen, zoals dat gaat in een tuin. Ik ben nog steeds tevreden over de inrichting en de kleurencombinaties in de borders alleen met de blauw/gele border wil het niet zo lukken. Eigenlijk is 'ie alleen in het voorjaar echt blauw/geel en in de zomer overwegend zachtgeel met hier en daar blauw of eigenlijk meer violet. Rommelig ook, deze border, ondanks verschillende pogingen om er met groepen planten weer een geheel van te maken. Dus na een paar jaar aansukkelen gaat de border op de schop! 


In den beginne....

...een paar jaar later...
...nu!


Behalve dat het  niet zo wilde lukken met geel/blauw, had ik ook nog een wens: ruimte voor een pluktuin met een bonte stoet van een- en meerjarige planten waar ik  naar hartenlust van kan knippen en snijden om boeketten te maken. Tot nu plantte ik een en ander tussen de vaste planten in de borders maar dat werkte toch niet zo goed. Meestal stonden ze tussen het vaste spul weg te kwijnen. En dan moest er natuurlijk ook rekening gehouden worden met de kleurencombinaties in de borders. 

blauw/geel in het vroege voorjaar

'blauw'/geel in de zomer
De afgelopen weken ben ik bezig geweest met het stukje bij beetje leeghalen van de border en ook de komende weken zal dat nog zo zijn. Zwaar werk dus iedere keer haal ik een stukje leeg. Ik ben begonnen tussen de palen van de pergola, een schaduwrijk stukje en niet zo geschikt voor plukbloemen. Daar heb ik het longkruid (Pulmonaria officinalis) wat verspreid langs de randen van de border groeide uitgeplant. Daartussen nog wat akeleien en wat verdwaalde bolletjes. 
Jaren achter elkaar plantte ik de bekende in huis bloeiende blauwe druifjes en narcis 'Tete a Tete' na de bloei uit in deze border. Na het inrichten van dit randje langs de border, werd het grote spul uitgespit en daar ben ik nu nog mee bezig, vooral het verwijderen van de Lysimachia 'Firecracker' kost veel tijd. De vlezige, kruipende wortels zijn maar lastig uit de klei te krijgen. Gelukkig hebben we weinig regen gehad de laatste tijd. Het leeghalen is natuurlijk nog maar stap 1 van het herinrichtingsproces, wordt vervolgd! 

Longkruid, vrolijke bloemetjes in het voorjaar en de rest van het jaar mooi gespikkeld blad. 

Een hoekje kaal, emmers met planten en bolletjes die ik ergens anders weer ga uitplanten. De planten gaan nu in rust en kunnen goed verplant worden. 

Het schiet al lekker op. 
Blad van de Blauwe regen, knalgeel in de herfst, maakt een mooi tapijtje op het terras. 

zaterdag 31 oktober 2015

Gescharrel en gefladder


Clara
Een paar weken geleden werd ik vroeg in de morgen wakker, een slaperige blik op de wekker: 4 uur - nog veel te vroeg om op te staan. Maar wat hoor ik toch? De kippen? Ja, de kippen! Maar die horen rond deze tijd nog stil op stok te zitten, dit klopt niet. Dan toch maar even mijn warme bed uit om te kijken wat er aan de hand is. Wild gekakel en gefladder in de ren, drie paniekerige kippen en iets bruins wat er tussendoor loopt. Getver, het zal toch geen rat zijn?! Op mijn blote voeten sluip ik dichterbij en zie dat het een egel is die knorrend kriskras tussen de kippen door loopt. Tsja, wat moet ik daar nu weer mee? Paar keer hard in mijn handen geklapt en toen was de egel verdwenen, voor zover ik dat in het donker kon zien. Ik weer terug in mijn warme bed, de kippen niet terug op stok want die kunnen ze in het donker niet goed vinden maar ze waren nu wel weer stil. Werd het toch echt hoog tijd om het kippenhok te repareren zodat de dames 's nachts niet meer naar buiten kunnen en - nog belangrijker - er geen gespuis in het hok kan. Was ik dit keer even niet zo blij met een egel in de tuin. De egels gaan rond deze tijd zo zoetjes aan in winterslaap en hoe je ze daar bij kan helpen wordt uitgelegd in dit filmpje  van Vroege Vogels.



Egel op een zomeravond aan de scharrel rond de vijver.

En daar waren ze weer, met z'n allen: de spreeuwen. Vaste gasten in Hof van Jaantje in het najaar omdat er altijd nog wel druiven of appels te vinden zijn. Ineens strijkt er een vlucht spreeuwen neer op de bijna kale bomen en vliegen ze massaal op de druif bij het raam af om er met een druif in de snavel weer vandoor te gaan. Prachtig om te zien en van mij mogen ze, we hebben meer dan genoeg druif en appel geoogst. 


Wild gefladder bij de druif
Hebbes! 

Tegelijkertijd met de spreeuwen kwam er een wel heel bijzondere gast in de Hof: een bonte specht! Wist even niet wat ik zag, zo'n prachtvogel op de appelboom. Druk bezig rond de stam, vast op zoek naar lekkere hapjes. Het beestje zat niet lang stil dus foto's maken - vanachter het raam - viel niet mee maar uiteindelijk een redelijk scherpe foto, en de vogel was weer gevlogen. Meer info over de bonte specht: vogelbescherming Nederland


Twee rode appeltjes en een rode staart.