maandag 20 juli 2015

De tuin blijft verrassen

Helenium achter vitrage van gras (Deschampsia)

Gisterochtend, druilerig regentje, een rondje door de tuin gedaan met het fototoestel en daar werd ik aangenaam verrast door de prachtige combinatie van de roestbruine vingerhoedskruid 'Digitalis ferruginea' met de oranje/rode bloemen van het zonnekruid Helenium 'Moerheim beauty'. Het vingerhoedskruid kiest ieder jaar zijn eigen plekje om te groeien en bloeien, daar heb ik niet zoveel over te zeggen. Of, daar wil ik niet zoveel over te zeggen hebben want zo blijft de tuin verrassen en boeien

Helenium met Digitalis

De lange, rechte aren van het vingerhoedskruid contrasteren mooi met de ronde bloemhoofden van het zonnekruid. Links een wederiksoort (Lysimachia 'Firecracker') met donkerblad en heldergele bloemetjes. 


Het vingerhoedskruid is een tweejarige plant: het eerste jaar na het zaaien vormt de plant zijn bladrozet, het tweede jaar gaat hij bloeien. Daarna volgen er nog wel een of twee jaar bloei en dan is de plant 'op'. De lange aren zitten na de bloei bomvol zaad en drogen prachtig donkerbruin op, niet afknippen dus maar in najaar en winter van genieten! Ondertussen vallen dan de zaadjes op de grond en wordt er voor nieuwe planten gezorgd. 

Het zonnekruid is een vaste plant, er bestaan veel soorten Helenium met bloemen in allerlei tinten tussen geel en donkerrood. In Hof van Jaantje groeien:
Helenium 'Moerheim Beauty', die rond de donkere bloemhoofden een vrolijk rokje heeft van geel/oranje/rode bloemblaadjes, en ongeveer een meter hoog wordt. Door de hoogte is het een wat slappe plant die wel steun nodig heeft. 
Helenium 'Rubinzwerg', met robijnrode bloemblaadjes, 75 - 90 cm hoog. Deze heeft stevigere stengels en blijft zonder steun rechtop. 
Het zonnekruid bloeit van juli tot september en wordt druk bezocht door bijen en hommels. Ook is het een prima snijbloem, blijft lang goed in de vaas. 

Helenium 'Rubinzwerg' 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik vind het leuk te weten wat je van mijn blog vindt, schrijf gerust een berichtje.