donderdag 5 mei 2016

Planten met penwortel

In de blikjes kwam maar één zaadje op.
Hoe ging het verder met het zaaiexperiment: zaden in grappige cadeauverpakking. Hoe staat het er mee? De zaden in de zakjes, wortel en tomaat zijn heel goed opgekomen. De tomaten kan ik gaan verspenen, ze staan zich te verdringen in het zakje om in ruimere grond terecht te komen. Ook de zomerwortel moet verplant worden, maar wortel is het prototype van een plant met penwortel en die houdt absoluut niet van verplanten. Planten met een penwortel - sier of moes - zaai je altijd ter plekke. Dit staat meestal op het zakje zaad vermeld, doen! Wat is een penwortel? Nou, denk dus maar aan een oranje wortel: dit soort planten groeit met één lange hoofdwortel die zoveel mogelijk recht de grond in gaat. nauwelijks vertakkingen, wel een klein aantal kleine haarwortels. Daar moet de plant het mee doen. Als deze penwortel, door verplanten bijvoorbeeld, verstoord of beschadigd wordt, is het al snel gedaan met de groei van de plant. 

De worteltjes zijn bèèèèst opgekomen. Nu zit ik met een kluit worteltjes waar ik verder niets mee kan. Tip: krijg je ooit zo'n zakje cadeau: níet in het leuke schapenzakje zaaien maar rechtstreeks in de tuin.  
Eén zaadje ontkiemde in het blikje met vioolzaad. In het blikje met winde of petunia ontkiemde helemaal niets, ontbrak het dan toch aan zaad? Tip: wil je toch zo'n leuk blikje cadeau doen aan iemand, geef er dan een zakje zaad bij - voor de zekerheid.

Alleen naar kijken! Mooi hè....
Ook een plant met een penwortel: de paardenbloem. Minder geliefd bij de mens maar heel waardevol voor honingbijen en andere insecten. In het vroege voorjaar kleuren de weilanden geel en kunnen de bijen naar hartenlust nectar en stuifmeel tanken. Nu maar hopen dat de boer ook de waarde van de paardenbloem inziet en er niet met de gifspuit overheen gaat. De paardenbloem haalt de waarde van zijn grasland niet naar beneden, zo is te lezen op internet. In Hof van Jaantje groeit er ook hier en daar een paardenbloem. In het gras en in de border heb ik er niet zo'n moeite mee, maar die taaie rakkers die in de voegen van het pad groeien, zou ik wel liever kwijt dan rijk zijn. Maar ja, ze zitten stevig verankerd met de penwortel. 

Wil je tóch een plant met penwortel verplanten (eigenwijze tuiniers als we zijn), haal de plant dan voorzichtig uit de grond met zoveel mogelijk aarde rond de wortel, zorg voor een ruim plantgat op de plaats waar de plant moet komen, en geef na het verplanten veel water. Houd ook de dagen erna de plant vochtig. En dan maar hopen dat de plant weer verder wil groeien. 




Links wortelzaailing: de penwortel groeit recht de grond in en vertakt pas aan het eind.
Rechts tomaatzaailing: een veel kortere wortel die van het begin vertakt is. 

Lees over verspenen het blogbericht van vorig jaar: kraamkamer


2 opmerkingen:

  1. Je moet ook iets hebben om met je burner te Burnen! Lekker op die paardebloemen te keer gaan van het weekend. Groetjes,
    Hetty

    BeantwoordenVerwijderen

Ik vind het leuk te weten wat je van mijn blog vindt, schrijf gerust een berichtje.