zondag 10 juli 2016

Het anti-luizen-leger

Een amoureus stelletje op de valeriaan. De rustgevende werking van deze plant heeft zo te zien geen invloed op soldaatjes.
Naast de vele hommels is er nu nog een ander leger neergestreken in Hof van Jaantje, en wel dat van de weekschildkevers, ook wel soldaatjes genoemd. Langwerpige roestbruine kevertjes die zich meestal al parend voortbewegen over de schermbloemen. Nu niet gelijk denken: ieuw, bah, vieze beestjes, weg ermee! Nee, wees blij als je dit leger nijvere beestjes in je tuin aantreft want naast nectar staan luizen op het menu van de soldaatjes. De larven van de weekschildkever leven op de bodem en eten andere insectenlarven en slakken. Dus laat ze lekker hun gang gaan als ze zich ongebreideld voortplanten in het zomerzonnetje. 

Deze is vast op zoek naar haar of zijn partner. De kleine rode weekschildkever herken je aan de donkere uiteinden van zijn dekschilden. De naam 'soldaatje' heeft hij te danken aan zijn uiterlijk dat doet denken aan een oud soldatenuniform.  

Hallo, we komen d'r effe gezellig bij buurman! Buurman lijkt mij een zwartstip smalboktor (na enig speurwerk op internet). Ook deze vertoeft graag op schermbloemen, hier op Zeeuws knoopje (Astrantia major). 
De dahlia's ('Black Touch') doen het nu zo goed dat ik er wel van durf te knippen, ze staan tenslotte in de pluktuin! Met kantbloem - ook wel witte dille genoemd, Latijnse naam is Ammi Majus - en wat staartjes van de duizendknoop (Persicaria amplexicaulis), staat er weer een heel gezellig boeketje in de Deense ketel. 
De kantbloem was een verrassing die uit het witte bloemen zadenmengsel groeide. Een blijver wat mij betreft. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik vind het leuk te weten wat je van mijn blog vindt, schrijf gerust een berichtje.